Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Κυριακή των Βαΐων

Γειά και χαρά. Κυριακή των Βαΐων λοιπόν σήμερα και ευκαιρία να κάνω ένα σύντομο και δωρεάν μάθημα Θρησκευτικών (όχι δε με έβαλε ο Άνθιμος!)..
Σήμερα είναι η τελευταία μέρα της Σαρακοστής και η πρώτη μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας. Σαν σήμερα λοιπόν πριν πολλά χρόνια, έκανε την είσοδο του ο Ιησούς στην Ιερουσαλήμ. Λόγω του ότι εκείνη την περίοδο γιόρταζαν το Εβραϊκό Πάσχα, στην πόλη γινόταν ο χαμός από κόσμο. Μόλις έμαθαν πως καταφτάνει στην πόλη (και συγκεκριμένα πάνω σε ένα γαϊδουράκι) Εκείνος που έκανε το θαύμα και ανέστησε το Λάζαρο (τα νέα και τότε μαθαίνονταν εύκολα, και χωρίς internet), οι άνθρωποι θέλησαν να Τον υποδεχτούν με τιμές βασιλιά και ως όριζε το πρωτόκολλο έστρωσαν στους δρόμους κλαδιά φοινίκων (Βάγια). Στις μέρες μας, οι εκκλησίες στολίζονται από τους πιστούς με κλαδιά ελιάς, δάφνης (βάγιας) ή ιτιάς και πολλά από αυτά μοιράζονται και στον κόσμο. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας αυτή τη μέρα συναντάμε τοπικά έθιμα ενώ το κυριότερο είναι στο Μεσολόγγι, όπου σαν σήμερα το 1826, έγινε η περίφημη έξοδος του Μεσολογγίου! Αυτά τα ολίγα.. Χρόνια πολλά σε όλους!
Διαβάστε περισσότερα...

Οργανοκασσιτερικές ενώσεις, ένας ακόμα αόρατος κίνδυνος


Σήμερα θα σας μιλήσω για μία ακόμα σειρά τοξικών ενώσεων που βρίσκονται παντού γύρω μας και ερχόμαστε σε άμεση επαφή μαζί τους όπως φαίνεται εύκολα στη διπλανή εικόνα. οι ενώσεις αυτές καλούνται οργανοκασσιτερικές ενώσεις και χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία ως σταθεροποιητές θερμότητας για το PVC, καταλύτες, βιοκτόνα (μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα στη γεωργία και ως συντηρητικά στην ξυλεία. Οι επιπτώσεις τους πολλές. Προκαλούν διατάραξη ενδοκρινικού συστήματος, αναπαραγωγική αποτυχία, μείωση ανάπτυξης οργανισμού και παραμορφώσεις, ανοσοποιητικές δυσλειτουργίες ακόμα και το θάνατο. Πώς όμως αυτά γίνονται επικίνδυνα για τον άνθρωπο; με τους εξής κυρίως τρόπους:α) μέσω των αλιευμάτων, β) μέσω των προϊόντων καθημερινής χρήσης, όπως υλικά που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα, υφάσματα και σωληνώσεις πόσιμου νερού από PVC. Η νομοθεσία για τις συγκεκριμένες ενώσεις είναι αυστηρή και η δουλειά των χημικών μεγάλη αφού όπως προείπα οι ενώσεις αυτές χρησιμοποιούνται πολύ στη βιομηχανία σε προϊόντα που προορίζονται για άμεση ανθρώπινη χρήση. Θα με ρωτήσετε βέβαια τι μπορούμε να κάνουμε; Αποφύγετε όσο είναι δυνατό τη χρήση πλαστικών που έρχονται σε άμεση επαφή με τα τρόφιμα. Τα γυάλινα δοχεία φύλαξης να προτιμάτε. Όσο για τις σωληνώσεις πόσιμου νερού δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά, αφού οι σωληνώσεις PVC είναι η εξέλιξη των σωλήνων που ήρθαν να αντικαταστήσουν παλαιότερου τύπου σωληνώσεις με ακόμα χειρότερες επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία. Απλά όταν ανοίγετε τη βρύση σας αφήστε τη να τρέξει λίγο για να φύγει το στάσιμο νερό. Καλή σας μέρα.



Διαβάστε περισσότερα...

Ένα ροματικό 60λεπτό

Γειά και χαρά. Δε θα ρωτήσω πόσοι από εσάς έκλεισαν τα φώτα σήμερα το βράδυ.. Εγώ πάντως το έκανα. Τα έκλεισα όλα! Και για να μη φοβάμαι από το πολύ σκοτάδι, άνοιξα το ραδιόφωνο. Και επειδή με έπιασε μια λιγούρα έβαλα να ζεστάνω φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων. Μετά περίμενα το πλυντήριο ρούχων να σταματήσει, για να απλώσω τα ρούχα ενώ παράλληλα άκουγα την αδερφή μου να στεγνώνει τα μαλλιά της με το πιστολάκι και διάβαζα στο internet για τη συμμετοχή των κρατών στο σημερινό κάλεσμα! Αλλά τα φώτα..κλειστά!! Κατοχή δεν έχουμε (ή μήπως έχουμε;) αλλά κεριά βγάλαμε.. αυτά τα φθηνά απο τα Jumbo. Μια ώρα ρομαντισμό ζήσαμε! Μόνο κιθάρες δε βγάλαμε να αρχίσουμε τα τραγούδια της παρέας..

Ρε παιδιά κοροϊδευόμαστε μήπως; Γιατί να νιώθω ένοχος για την κατάντια του πλανήτη; Επειδή δεν κλείνω την τηλεόραση από το κουμπί της; Πάντως σαν χώρα πέρσι και φέτος τα πήγαμε περίφημα! Τι σου είμαστε όμως έ; Αν θέλουμε τις πρωτιές σε ότι αφορά θέματα ομοψυχίας και καλής θελήσεως τα χτυπάμε για την πλάκα μας! Να σας πω την αμαρτία πάντως, το κάστρο της Λαμίας μέσα στα φώτα ήταν! Τι συνέβη κύριε Δήμαρχε; Μη σας το κλέψουν φοβηθήκατε και το φωτίζατε;

Γενικά όλο αυτό το σκεπτικό που μας καλούν όλους να κάνουμε κάτι για λίγο και να περάσει ένα παγκόσμιο μήνυμα στα μάτια και τα αφτιά των υπευθύνων, με νευριάζει! Για λίγο, το εφαρμόζουμε και έχει και πλάκα. Συνήθεια μη μας πεις να το κάνουμε.. Νιώθω πως έχω ένα κουταλάκι του γλυκού και πρέπει να αδειάσω τον Ειρηνικό ενώ ταυτόχρονα όλοι οι υπόλοιποι κατουράνε και ανεβάζουν τη στάθμη.. Δε γίνεται δουλειά έτσι. Ότι φέρνει κέρδος, απόλαυση, ευκολία από τη φύση του ο άνθρωπος δεν πρόκειται να το σταματήσει, ακόμα και αν είναι εις βάρος των άλλων. Φταίει ο κακός καπιταλισμός; Φταίει η απληστία των ανθρώπων; Φταίει η εντυπωσιακή αδιαφορία μας για το μέλλον που πιθανότατα δε θα είμαστε εδώ να το ζήσουμε; Δεν ξέρω! Το πρόβλημα είναι γενικό και εμείς ψάχνουμε τη λύση ατομικά.. Ο βαθμός συμμετοχής μας στη λύση ενός προβλήματος θα πρέπει να είναι ανάλογος με το βαθμό συμμετοχής μας στη δημιουργία του. Ας είναι. Ελπίζω το μήνυμα να έφτασε και φέτος εκεί που έπρεπε. Άντε και του χρόνου..

Ας κλείσω παραφράζοντας τα λόγια ενός μακρινού μας συγγενή*: «Ινα λυχνία σβησθήσει, πάσα αποτέλεσμα ομοίο!

*"Ινα λυχνία σβησθήσει, πάσα γυνή ομοία !"
(Διογένης 412 π.Χ – 323 π.Χ.)
Διαβάστε περισσότερα...