Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Ok!

Γειά και χαρά. Ας μιλήσουμε για τη σύντομη φράση: Ok. Και γιατί αυτό σήμερα; Διότι αγαπητοί αναγνώστες, σαν σήμερα συναντάται για πρώτη φορά καταγεγραμμένη σε άρθρο της εφημερίδας Boston’s Morning Post (1839). Η ιστορία βέβαια μας πηγαίνει ακόμα πιο πίσω και οι τρόποι «δημιουργίας» αυτής της φράσης ποικίλουν.

Μια ιστορία λοιπόν λέει πως κοντά στο μεσαίωνα , τότε που για την μετάδοση μηνυμάτων χρησιμοποιούνταν το ταχυδρομείο, υπήρχε η ανάγκη να ενημερώνονται οι στρατηγοί για τις εκβάσεις των μαχών, ώστε να μπορούν να προγραμματίσουν τις επιθέσεις τους. Έγραφαν το μήνυμα σε ένα μεγάλο πανί και το ύψωναν ψηλά ώστε να μπορεί να φανεί από απόσταση. Ένα μήνυμα που είχε ενδιαφέρον ήταν ο αριθμός των νεκρών σε μία μάχη. Έτσι υπήρχαν μηνύματα του στυλ "12 Killed". Το ευχάριστο μήνυμα θα ήταν να μην υπήρχε καμία απώλεια, δηλαδή "0 Killed". Με το πέρασμα των χρόνων αυτό έγινε "0 K." και πήρε την τελική του μορφή O.K. που έχει την σημασία του όλα καλά..

Πολλοί λένε πώς προέρχεται από το "Όλα καλά" (όχι το τραγούδι του Ρουβά!) που γράφανε οι Έλληνες ναυτικοί πάνω στα κουτιά και στα εμπορεύματα που στέλνανε ανα τον κόσμο(ότι το εμπόρευμα δηλαδή είναι εντάξει).

Μια άλλη θεωρία λέει πως η φράση ξεκίνα από τον εμφύλιο των Αμερικανών και από έναν φούρναρη με αρχικά ΟΚ. Τα χάραζε στα καρβελακια (σαν φίρμα δηλαδή) κι επειδή ήταν καλοφαγωτα τα προτιμούσαν και έλεγαν "είναι ΟΚ "(το ψωμί δηλαδή είναι καλό).

Αλλά και η Γερμανία διεκδικεί την πατρότητα της φράσης Ok. Kάποτε υπήρξε ένας Γερμανός, υψηλά ιστάμενος, ο οποίο ήταν υπεύθυνος για τον έλεγχο και επικύρωση πολλών εγγράφων. Ο άνθρωπος αυτός έπρεπε να αποφαινόταν για την ορθότητα των εγγράφων που του στέλνανε και να τα αξιολογεί ως "Σωστά" ή όχι..Σε περίπτωση που το έγγραφο ήταν ορθό, έπρεπε να το αναγράφει. Μη όντας άριστος γνώστης της Αγγλικής γλώσσας, φαινόμενο πολύ συχνό την τότε εποχή, πίστευε ότι το "All Correct" (Όλα Σωστά), γραφόταν ως εξής: Ol Kerekt. Έτσι λοιπόν, όποτε έκρινε ότι ένα έγγραφο πληρούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις, θεωρούσε ότι ήταν "Ol Kerekt" και για λόγους συντομίας έγραφε επάνω στα έγγραφα τα 2 πρώτα γράμματα κάθε λέξης... Κάπως έτσι το "All Correct" έγινε το γνωστό μας "O.K.".

Οι ιστορίες και οι φημολογίες για την προέλευση αυτής της τόσο διαδεδομένης φράσης δεν έχουν τέλος. Και μάλιστα θεωρείται από τις πιο γνωστές (αν όχι η πιο γνωστή) φράσεις στον κόσμο. Σε οποιονδήποτε και αν την πεις στον πλανήτη, θα καταλάβει πως όλα είναι εντάξει. Μόνο στην Ελλάδα αυτή την περίοδο δεν την αναφέρει κανένας (γιατί άραγε;). Όπως και να έχει η υπόθεση με το ok, το σίγουρο είναι πως καθημερινά η χρήση της είναι ανυπολόγιστη.. Και ελπίζω να καταλαβαίνετε το λόγο, οκ?

1 σχόλιο:

  1. Νομίζω πως η πρώτη, "0 Killed" είναι η πιο γνωστή και η πιο σωστή. Μόνο που εγώ την τοποθετούσα στον 2ο Παγκόσμιο, όπου την χρησιμοποιούσαν οι πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας.
    Anyway,εγώ προτιμώ του Σάκη...!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή