Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Ο Παρθενώνας του Κώστα Γαβρά (HD)

Ετσι για να μην ξεχνάμε την ιστορία μας...
Διαβάστε περισσότερα...

Χρηματοδότηση Ελλάδας (1825)

Γειά και χαρά. Στο παρακάτω κείμενο θα διαβάσετε για ένα δάνειο που πήρε η Ελλάδα το 1825 απο την Αγγλία.. Η τελευταία φράση του τότε Πρόεδρου της επιτροπής οικονομικών Ανδρέα Κοντόσταυλου είναι όλα τα λεφτά!..

Στις 7 Φεβρουαρίου 1825 κι ενώ η επανάσταση βρισκόταν σε πολύ κρίσιμη καμπή, συνωμολογήθη εν Λονδίνω, εθνικόν δάνειον δύο εκατομμυρίων χρυσών λιρών, δια την χρηματοδότησιν του αγώνος. Ρίξτε μια ματιά στην κατανομή αυτού του δανείου:


- Το δάνειο συμφωνείται στο 55% της ονομαστικής του αξίας, για να καλυφθούν οι επισφάλειες των Άγγλων πιστωτών (δηλαδή αυτομάτως τα 2.000.000 γίνονται 1.100.000 λίρες!). Εμείς βέβαια πληρώναμε τόκους για 2.000.000.

Από τα 1.100.000 κρατούνται προκαταβολικά:
- Τόκοι δύο χρόνων 200.000 λίρες

- Μεσιτικά 68.000 λίρες

- Εξαγορά ομολογιών δανείου 212.000 λίρες

- Συμβολαιογραφικά 13.700 λίρες

- Έξοδα Ελλήνων (!) μεσαζόντων 15.487 λίρες.

Από τα εναπομείναντα, στέλνονται στις ΗΠΑ 156.000 λίρες για την κατασκευή δύο φρεγατών. Τελικά κατασκευάστηκε μόνο μία, που ήρθε στην Ελλάδα μετά το τέλος της επανάστασης και την έκαψε ο Ανδρέας Μιαούλης με τα ίδια του τα χέρια την 1η Αυγούστου 1831 στο λιμάνι τού Πόρου, όταν επαναστάτησε κατά του Καποδίστρια και τα στρατεύματα τού Κυβερνήτη έκαναν γιουρούσι για να καταλάβουν τον εξεγερμένο στόλο. (Δεν το ξέρατε ούτε αυτό, έτσι;)

Επίσης, 123.000 λίρες μένουν στην Αγγλία για την αγορά έξι πολεμικών πλοιαρίων. Πήραμε μόνο το <<Καρτερία>> μετά την επανάσταση.

Συνεχίζουμε:

- Για μισθοδοσία φιλέλληνα(;) Κόχραν 37.000 λίρες

- Για αποπληρωμή πολεμοφοδίων 77.200 λίρες

- Διάφοροι λογαριασμοί (;;!) 47.000 λίρες

Έτσι, από τα 2.000.000 χρυσές λίρες, έφθασαν τελικά στην Ελλάδα μόλις 190.000 λίρες. Αντί αυτά τα ελάχιστα που απόμειναν να πάνε στον αγώνα κατά των Τούρκων, κατασπαταλήθηκαν στον εμφύλιο που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στους Μωραϊτες και τους Ρουμελιώτες. Οι καπεταναίοι στρατολογούσαν κόσμο για να χτυπήσουν τους εσωτερικούς εχθρούς και πληρωνόντουσαν από τα λεφτά του δανείου. Άλλο πλιάτσικο κι εκεί, πέραν του γεγονότος ότι Έλληνες σκότωναν Έλληνες. Ο Γκούρας για παράδειγμα, είχε ένα σώμα εκατόν πενήντα ενόπλων, αλλά έκανε ψεύτικους καταλόγους για πεντακόσιους και τσέπωνε την μισθοδοσία και τα τροφεία τους. Το ίδιο και οι αντίπαλοι του.


Όταν λοιπόν ο Καποδίστριας ανέλαβε Κυβερνήτης, έδωσε εντολή στον Πρόεδρο της επιτροπής οικονομικών Ανδρέα Κοντόσταυλο, να κάνει μια απογραφή (να και η πρώτη απογραφή στην ιστορία μας...) της περιουσίας του κράτους. Το κείμενο της επιτροπής ήταν λεπτομερέστατο και εξαιρετικά σύντομο. Περιείχε μία μόλις πρόταση:

<<Κύριε Κυβερνήτα, εις το ταμείον του κράτους ευρέθη έν μόνο νόμισμα και αυτό κίβδηλον>>.


Πηγή: Αναγνώστης
Διαβάστε περισσότερα...

απίστευτο μαγικό!

Διαβάστε περισσότερα...

Οι ζώνες σώζουν!

Γειά και χαρά. Για να βάλετε μυαλό και να φοράτε ζώνες, δείτε την παρακάτω παρουσίαση. Προσοχή: Το θέαμα είναι ακατάληλο για άτομα με καρδιακά προβλήματα!

Διαβάστε περισσότερα...

Μαγικό σπίτι

Γειά και χαρά. Νομίζετε ότι στην Αθήνα υπάρχει πρόβλημα χώρου στα σπίτια; Είστε γελασμένοι. Το παρακάτω video μας μεταφέρει στο μακρινό Hong Kong (Κίνα) που ζουν και αναπνέουν περίπου 7 εκατ. ψυχές. Δείτε τι έκανε ένας κινέζος αρχιτέκτονας λοιπόν για να εξοικονομήσει χώρο και ενέργεια στο σπίτι του.. (Για να παίρνουμε ιδέες!)

Διαβάστε περισσότερα...

Οι προοπτικές των τεχνολογιών περιβάλλοντος

"Η φύση είναι ένα μεταβλητό σύννεφο που είναι πάντα και ποτέ το ίδιο." - Ralph Waldo Emerson (1803 - 1822)
Αντικειμενικά, υπάρχει ένας και μόνος τρόπος να αφήσεις μια σκιά πίσω σου· να στραφείς στον ήλιο.


Το προηγούμενο Σάββατο βρήκε εμένα και τον αδερφό μου στην 3η Διεθνή Έκθεση ECOTEC στην Ανθούσα Αττικής. Διακόσιοι, περίπου, εκθέτες από 15 χώρες παρουσίαζαν τις προτάσεις, τις ευρεσιτεχνίες τους, τις σύγχρονες εφαρμογές της τεχνολογίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των τεχνολογιών περιβάλλοντος. Δεν θα ήθελα να σταθώ περαιτέρω στην έκθεση όσο στο περιεχόμενό της. Αξίζει, πιστεύω, να παρατηρήσω πως περπάτησα 32.000 τ.μ αποδείξεων ανάπτυξης με κεντρικό άξονα την προστασία του περιβάλλοντος.. (Ένα το κρατούμενο, για το τέλος.)

Ας δούμε, όμως, τι έβγαλε η τσάντα των διαφόρων φυλλαδίων που συγκεντρώσαμε:
  1. Αυτόνομο φωτιστικό εξωτερικού χώρου: Πρόκειται για μία κατασκευή παρόμοια με αυτή της φωτογραφίας. Μια αισθητικά αποδεκτή λύση με μηδενικό κόστος λειτουργίας, ικανή να καλύψει τις ανάγκες φωτισμού δευτερευόντων δρόμων, χώρων στάθμευσης, πάρκων ή μονοπατιών. Η εγκατάσταση τροφοδοτείται αποκλειστικά από ηλιακή ενέργεια και η ενέργεια που συγκεντρώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ικανή να καλύψει με το παραπάνω τις ανάγκες φωτισμού για το βράδυ.
  2. Βιομηχανική εγκατάσταση φυσικού φωτισμού: Η εν λόγω κατασκευή (δυστυχώς, δεν έχουμε εικόνα) είναι ουσιαστικά ένα σύστημα φακών που λειτουργεί ως "ανακατευθυντήρας" του ηλιακού φωτός, με αποτέλεσμα την μείωση του κόστους φωτισμού έως και 80%, και φυσικά, μηδενικό κόστος συντήρησης. Είναι ιδανικό για βιομηχανικές μονάδες (π.χ. αποθήκες) και υπερέχει έναντι των ηλεκτρικών συστημάτων φωτισμού καθώς είναι απολύτως ασφαλές από κίνδυνο βραχυκυκλώματος και/ή ανάφλεξης.
  3. Τέλος, ένα σύστημα βελτιστοποίησης της καύσης υγρών καυσίμων, με άμεσες εφαρμογές κινητήρες diesel ή καυστήρες συστημάτων κεντρικής θέρμανσης. Εκμεταλλευόμενο βασικές αρχές της οργανικής χημείας, είναι ικανό να επιφέρει μείωση ρύπων έως και 43,7% και οικονομία καυσίμου ίση περίπου με 20%. Σε ελεύθερη οικονομική μετάφραση, περίπου 12€ με 15€ σε κάθε γέμισμα, και απόσβεση μέσα στα πρώτα 3 χρόνια χρήσης. Φυσικά, χωρίς καμία ανάγκη για συντήρηση, καμία ουσιαστική ή μη αναστρέψιμη μετατροπή στο αυτοκίνητο, και κυρίως, οικολογικά.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι υπάρχουν λύσεις. Ας σταματήσουμε να ζούμε στο Θατσερικό TINA = There is no alternative (=Δεν υπάρχει εναλλακτική) και ας τολμήσουμε για το κάτι παραπάνω. Τουλάχιστον, όσοι έχουμε την δυνατότητα να το κάνουμε. Σε αυτό το σημείο, αναφέρομαι στις επιχειρήσεις.. Και όχι, δεν αναφέρομαι στους κολοσσούς του χώρου, αλλά στις σαφώς μικρότερες εταιρίες που, ακολουθώντας το ρεύμα της εποχής (κυριολεκτικά), αναπτύχθηκαν και έστρεψαν το δυναμικό τους στις τεχνολογίες περιβάλλοντος.

Ας μιλήσουμε την γλώσσα του χρήματος:
  • Η τιμή πώλησης ηλιακής ενέργειας είναι (σύμφωνα με τον Ν.3734/09) φτάνει τα 0,55 €/kWh (με τιμαριθμική προσαρμογή) για το ηπειρωτικό δίκτυο και ισχύ συστήματος έως 10 kWp, δεσμευμένες με 20ετές συμβόλαιο για παραγωγούς και 25ετές συμβόλαιο πώλησης για το πρόγραμμα Φωτοβολταϊκών σε κτίρια.
  • Πρόκειται για μία επένδυση για την οποία απαιτείται έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας & μόνο για μικροπαραγωγούς και οικιακούς παραγωγούς.
  • Η διάρκεια ζωής των φωτοβολταϊκών στοιχείων (ως ηλεκτρολογική εγκατάσταση) έχει διάρκεια ζωής 30 ετών με τελική απόδοση στο 80%.
  • Οι μικροπαραγωγοί και οικιακοί παραγωγοί δικαιούνται φοροαπαλλαγή για το εισόδημα που προκύπτει από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας.
Αφήσαμε για το τέλος το ζήτημα του περιβάλλοντος, καθώς το αντίκρισμα των τεχνολογιών περιβάλλοντος στην προστασία της φύσης είναι όρος εκ των ουκ άνευ. Με πρόχειρους υπολογισμούς, η ηλιακή ενέργεια που φθάνει στη γη μέσα σε ένα έτος ανά τετραγωνικό μέτρο ισούται περίπου με τις θερμίδες (μονάδα ενέργεια) που μπορεί να προσφέρει η καύση ενός βαρελιού πετρελαίου. Ή πάλι, ένα οικολογικά φιλική παραγόμενο κιλοβάτ ισοδυναμεί με την προστασία δύο στρεμμάτων πευκοδάσους. Ευτυχώς, όταν ακόμα και ιδιώτες από τις τελευταίες γωνιές της Ελλάδας κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, εξασθενούν μερικώς τα αίολα (λογοπαίγνιο) επιχειρήματα υπέρ του πεσιμισμού για την οικτρή κατάσταση της Ελληνικής γης. Επιτέλους, ας χυθεί άπλετο φως και κάπου αλλού πέρα από τις εξεταστικές επιτροπές της Βουλής..




Πηγές:

Διαβάστε περισσότερα...