Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Σχολείο και δημιουργικότητα: Το μεγάλο διαζύγιο!

Γειά και χαρά। Σε περίπου ένα μήνα θα ξεκινήσουν οι μέρες των παθών για τους μαθητές της 3ης λυκείου. Άγχος και αγωνία μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα για να μάθουν τελικά αν οι κόποι τους πιάσαν τόπο. Πολλοί από εσάς θυμόσαστε και τα δικά σας ε; Το θέμα είναι πως τόσα χρόνια εκπαιδευόμαστε με μια συγκεκριμένη λογική όσον αφορά το σχολείο και κατ επέκταση τη μόρφωση μας. Δίνεται η κύρια βαρύτητα σε συγκεκριμένα μαθήματα και διαμορφώνεται ως απαράβατος (και άγραφος) νόμος το να συμβαδίζουμε με συγκεκριμένο τρόπο μάθησης. Σα να βάζεις παρωπίδες στο παιδί και να του λες: θα διαβάζεις αυτά γιατί πρέπει και μη ρωτάς τίποτα περισσότερο. Αν δεν το κάνεις θα είσαι ένας αποτυχημένος και όλοι αργότερα θα σε κοροϊδεύουν. Αν τύχει να σου αρέσει κάτι εκτός από αυτά, καλά θα κάνεις να το ξεχάσεις. Τίποτε άλλο δε θα σου δώσει ψωμί (ειρωνεία ε, ειδικά για τη γενιά των 700€)

Και τα παιδιά περνάνε σε σχολές που ούτε ξέρουν πως λέγονται και μετά κάνουν μεταπτυχιακά που ούτε ξέρουν γιατί τα κάνουν και μετά να τα διδακτορικά για να λένε ότι είναι φοιτητές। Γιατί κακά τα ψέματα. Στην Ελλάδα ακόμα βασιλεύει η νοοτροπία του να σπουδάσω το παιδί μου και ας είναι άνεργο στο μέλλον. Αρκεί να λέω στη γειτόνισσα όλο καμάρι ότι σπουδάζει! Ο πληθωρισμός των πτυχίων δεν είναι τωρινό φαινόμενο αλλά κάτι μου λέει πως δε θα σταματήσει εδώ. Σε λίγα χρόνια δηλαδή θα πρέπει να έχει κάποιος Νόμπελ για να βρει δουλειά;; Άσε την περίπτωση του να μη σε προσλάβω γιατί έχεις περισσότερα προσόντα – πτυχία από αυτά που θα μπορώ να σε πληρώσω! (overqualified που λένε και στο χωριό μου).

Και κάπου σε όλο αυτό, χάνεται η δημιουργικότητα। Ή πολύ περισσότερο ο τρόπος να την αναδείξουμε. Να μάθουν από μαθητές τα παιδιά πως δεν έχει σημασία να μάθεις απέξω ένα βιβλίο αλλά το πώς θα μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις το μυαλό σου σε μια μελλοντική κατάσταση. Πολλοί φοιτητές τελειώνουν με άριστα τη σχολή τους και όμως δε μπορούν να εφαρμόσουν κοινή λογική και έννοιες όπως η ομαδικότητα, η καινοτομία, η δημιουργικότητα, η πρωτοβουλία, κλπ.

Δε θα πω περισσότερα। Σας προτείνω να παρακολουθήσετε την παρακάτω ομιλία του ειδικού σε θέματα εκπαίδευσης Sir Ken Robinson. Έχει πολλά να μας διδάξει με τρόπο διασκεδαστικό και αποτελεσματικό..

(επιλέξτε view subtitles για ελληνικούς υπότιτλους)




Πηγή video: http://www.artmag.gr/epikairotita/news/1263-school-kills-creativity Διαβάστε περισσότερα...

Ιστορική Συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας

Ο πρόεδρος Barack Obama και ο Ρώσος Dmitry Medvedev υπέγραψαν μία από τις πιο ιστορικές συμφωνίες στη σύγχρονη ιστορία. Δεσμεύτηκαν από κοινού την παύση χρήσης πυρηνικών οπλισμών. Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τις αμερικανορωσικές σχέσεις΄, όπως δηλώνουν πολιτικοί και ιστορικοί αναλυτές. Αυτό που μένει είναι να δούμε την εφαρμογή της και το τι κρύβεται πίσω από αυτή. Γιατί (αν και δεν είμαι ούτε πολιτικός ούτε ιστορικός αναλυτής) θεωρώ πως πίσω από τέτοιες συμφωνίες κρύβονται πάντα συμφέροντα και όχι η πραγματική θέληση για ειρήνη. Τώρα αν κρύβεται από πίσω η αντιμετώπιση ενός τρίτου κοινού εχθρού ή η εξυπηρέτηση κοινών οικονομικών συμφερόντων ο χρόνος θα το δείξει. Πάντως φανταστείτε μόνο αυτό, έστω ότι έχετε στην αποθήκη σας εργαλεία τα οποία ακριβοπληρώσατε για να τα αποκτήσετε για να κάνετε τη δουλειά σας στον λαχανόκηπο σας και να μπείτε στο μάτι του γείτονα που έχει και αυτός λαχανόκηπο. Τι θα κάνατε; Θα συμφωνούσατε από κοινού με το γείτονα σας να μην τα χρησιμοποιείτε, ειδικά όταν με τον γείτονα έχετε ανταλλάξει βαριές κουβέντες; Δεν το πιστεύω! Κάποιος έχει μπει στην μέση και σας αναγκάζει να συμφωνήσετε με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο!
Δύο σημειώσεις για το τέλος. Αν δεν βαρεθήκατε με τη συγκεκριμένη ανάρτηση και διαβάζετε αυτές τις λέξεις θα ήθελα να σημειώσω τα εξής: Πρώτον αρχικά μιλάμε για μείωση 30% (τα ληγμένα δηλαδή) και δεύτερον στις δηλώσεις που ακολούθησαν αναφέρθηκε το όνομα του Ιράν. Καλό σας απόγευμα!
Διαβάστε περισσότερα...

Μόρα, μύθος ή πραγματικότητα;

Γειά και χαρά. Πόσοι από εσάς έχετε ακούσει για το φαινόμενο της Μόρας; Για αυτούς που το γνωρίζουν και ειδικά που το έχουν βιώσει, σίγουρα είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Για όσους δεν το έχουν ακούσει ποτέ, το συγκεκριμένο άρθρο θα τους ταξιδέψει ανάμεσα στη χώρα του μεταφυσικού και της λογικής..

Η λέξη μόρα είναι σλαβική και σημαίνει ερωμένη, πολύ πιστεύουν ότι η καταγωγή της είναι ελληνική και προέρχεται από την "Μορμώ" το θηλυκό μυθολογικό τέρας με το οποίο φόβιζαν τα παιδία οι αρχαίοι. Ούτος ή άλλως η Μόρα είναι ένας από τους πιο αμφιλεγόμενούς μύθους του οποίου η ιστορία χάνεται στο βάθος των αιώνων. Παρόλα αυτά αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν πως η Μόρα δεν είναι μύθος παρά μια ζωντανή πραγματικότητα...

Τα συμπτώματα

Τα άτομα που βιώνουν αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα νιώθουν: υποκειμενική αντίληψη ξυπνήματος, ακινητοποίηση που γίνεται αντιληπτή με διάφορους τρόπους (παράλυση, άρνηση, φόβος κίνησης), ρεαλιστική αντίληψη του πραγματικού περιβάλλοντος, και φόβος. Ως δευτερεύοντα, η θέση του ανάσκελα ξαπλωμένου μάρτυρα, η αίσθηση κάποιας παρουσίας, η αίσθηση πίεσης συνήθως στο στήθος, δέος και αίσθηση υπερφυσικού, ο φόβος του θανάτου, κ.λπ.

Ο μύθος

Η Μόρα είναι ένα ανεξάρτητο πνεύμα. Σύμφωνα με τις περιγραφές είναι μία γυναίκα μαυροφορεμένη, η οποία εμφανίζεται στον ύπνο κάποιου συνήθως όταν κοιμάται ανάσκελα, του κρατάει τα χέρια και προσπαθεί να του πάρει την ανάσα. Για την ακρίβεια, δεν μπορείς να κουνήσεις ούτε το μικρό σου δαχτυλάκι και ο πόνος στο στήθος σου όπου κάθεται, σου κόβει την ανάσα σε σημείο που αισθάνεσαι ότι αργοπεθαίνεις και όντως αργοπεθαίνεις, εκτός αν την νικήσεις. Αν την γλιτώσεις, για τις επόμενες περίπου 3 μέρες εξακολουθείς να αισθάνεσαι έναν αρκετά ενοχλητικό οξύ πόνο στο στήθος και δεν μπορείς να πάρεις βαθιά ανάσα. Από τα λεγόμενα ανθρώπων που έχουν σπάσει τα πλευρά τους, υποθέτω ότι το συναίσθημα είναι παρόμοιο. Εμφανίζεται με πολλές μορφές η πιο συνηθισμένη είναι αυτή της άσχημης γριάς, αλλά πολύ είναι αυτοί που την έχουν δει σαν όμορφη κοπέλα ή ακόμα και με την μορφή φωτεινής σφαίρας ή μικροσκοπικού νάνου κ.α. Για το φαινόμενο υπάρχουν επίσης καταγραφές από την αρχαιότητα, αφού εξεταζόταν και ως ιατρικό ζήτημα και έτσι αναφορές σ' αυτό με διάφορες ονομασίες («εφιάλτης», «πνιγαλίων») συναντάμε στα έργα διαφόρων κλασικών φυσικών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ιατρική ερμηνεία που δίνεται είναι πως το φαινόμενο οφείλεται σε κάποια μορφή δυσπεψίας που προκαλείται από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Επειδή δε η Δυτική ιατρική στηρίχτηκε στα έργα της Ιπποκρατικής σχολής, και άλλων κλασικών, ή μεταγενέστερων φυσικών, όπως του Παύλου του Αιγινίτη, που διατήρησαν αυτήν την παράδοση, η άποψη αυτή έμεινε να κυριαρχεί στους επιστημονικούς κύκλους μέχρι και τον 19ο αιώνα.


Η επιστημονική εξήγηση (Υπνική Παράλυση)

Η Υπνική Παράλυση είναι μια κατάσταση που λαμβάνει χώρα μόλις πριν αποκοιμηθούμε (υπναγωγικό στάδιο) ή ακριβώς πριν ξυπνήσουμε πλήρως από τον ύπνο ( υπνοπομπικό στάδιο)। Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από την αδυναμία ομιλίας ή κίνησης। Συχνά ακολουθείται από μια αίσθηση ότι υπάρχει κάποια παρουσία στο δωμάτιο, μια αίσθηση που συχνά προκαλεί φόβο η οποία συνοδεύεται και από την ανικανότητα του να φωνάξει κάποιος. Η παράλυση αυτή μπορεί να διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα. Η περιγραφή των συμπτωμάτων της υπνικής παράλυσης ομοιάζει με την περιγραφή που δίνουν πολλά θύματα απαγωγής από εξωγήινους, όταν ανακαλούν την εμπειρία τους. Η υπνική παράλυση θεωρείται από πολλούς ότι δεν εξηγεί μόνο τις απαγωγές από τους εξωγήινους αλλά και πολλές άλλες παραισθήσεις που σχετίζονται με παραφυσικές ή υπερφυσικές εμπειρίες. Η Υπνική Παράλυση είναι κάτι που βιώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι μια ή δυο φορές στην ζωή τους, αλλά είναι συχνό φαινόμενο σε αυτούς που πάσχουν από ναρκοληψία.
Ότι και να πιστέψει κανείς, το σίγουρο είναι πως αποτελεί μια δυσάρεστη εμπειρία. Όπως και σε πολλές καταστάσεις στη ζωή μας, η αλήθεια ίσως να βρίσκεται κάπου στη μέση. Ίσως η γοητεία των πραγμάτων να χάνεται στην προσπάθεια μας να τα ερμηνεύσουμε με τη λογική. Τα συμπεράσματα λοιπόν..δικά σας!


Πηγές:1.http://www.esoterica.gr/FORUMS/topic.asp?TOPIC_ID=6306&whichpage=3
2.jonathanbrightinterviewmora.blogspot.com/
3.http://www.skepdic.gr/Entries/Ypsilon/ypnikiparalisi.htm
Διαβάστε περισσότερα...