Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Η Αρχαιοελληνική θεώρηση για την ανθρωπογονία

Δεν θέλω να επηρεάσω το θρησκευτικό σας αίσθημα για τη δημιουργία του ανθρώπου. Ο καθένας έχει δικαίωμα να ακολουθεί τα δικά του "πιστεύω". Διαβάστε όμως το παρακάτω απόσπασμα για να είστε ενημερωμένοι πως έβλεπαν οι αρχαίοι Έλληνες τη δημιουργία του ανθρώπινου είδους και σκεφτείτε μόνο αυτό. Γιατί αυτή η εκδοχή να είναι λιγότερο πιστευτή από την εκδοχή της δημιουργίας του ανθρώπου όπως περιγράφεται στο κεφάλαιο Γένεσις της Παλαιάς Διαθήκης;
"Σύμφωνα με τον Ησίοδο ο Δίας και ο Προμηθέας βρίσκονταν σε μεγάλη αντιμαχία. Έτσι με εντολή του Δία ο Ήφαιστος πλάθει με χώμα και νερό την Πανδώρα,την πρώτη γυναίκα. Η Αφροδίτη και οι Χάριτες τη στολίζουν με χάρη, η Αθηνά της διδάσκει τις τέχνες και τέλος ο Ερμής της φυτεύει μέσα στα στήθη της τα ψέματα και τα πλάνα λόγια που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη συμφορά. Η Πανδώρα άνοιξε και το καπάκι από το κουτί που περιείχε όλα τα κακά του κόσμου κι έτσι "μύρια πάθη στους ανθρώπους σκόρπισαν".

Σύμφωνα με τον πλατωνικό διάλογο οι θεοί έπλασαν τα ζώα μέσα από γη και φωτιά, σμίγοντας και όσα με τη φωτιά και με τη γη γίνονταν κράμα. Όταν έπρεπε να τα στείλουν στο φως πρόσταξαν τον Προμηθέα και τον Επιμηθέα να τα στολίσουν και να μοιράσουν δυνάμεις στο καθένα, όπως έπρεπε. Ο Προμηθέας ζήτησε από τον Επιμηθέα να κάνει τη διανομή, αλλά επειδή ο δεύτερος δεν ήταν όσο σοφός απαιτούσε το έργο έκανε κακή διαχείριση, ξόδεψε όλες τις δυνάμεις και άφησε αστόλιστο το γένος των ανθρώπων. Ο Προμηθέας ψάχνοντας να βρει σωτηρία για τους ανθρώπους έκλεψε από τον Ήφαιστο και την Αθηνά την έντεχνη σοφία μαζί με τη φωτιά και τους τα χάρισε. Βέβαια για την πράξη του αυτή ο Προμηθέας τιμωρήθηκε σκληρά από τους θεούς.
Σε άλλους μύθους ο Προμηθέας ενώνεται με την πρώτη γυναίκα την Πανδώρα, που γεννά το Δευκαλίωνα και την Πύρρα και γίνεται ο γενάρχης των ανθρώπων γενικά και των Ελλήνων ειδικά. Ο Προμηθέας δίδαξε στους ανθρώπους τις τέχνες και τις επιστήμες με τις οποίες επιβίωσαν.

Και συνεχίζουμε με το γνωστό κατακλυσμό γιατί να δεχτώ την εκδοχή των Εβραίων με το Νώε και όχι των Ελλήνων με το Δευκαλίωνα και την Πύρρα; Σύμφωνα με αυτόν τα πολύ παλιά χρόνια επειδή οι άνθρωποι είχαν γίνει κακοί ο Δίας αποφάσισε να τους εξαφανίσει με κατακλυσμό. Με συμβουλή του Προμηθέα (του προστάτη των ανθρώπων) ο Δευκαλίωνας κατασκεύασε μια λάρνακα και κλείστηκε μέσα σε αυτήν μαζί με τη γυναίκα του την Πύρρα και όλα τα απαραίτητα εφόδια. Όταν τα νερά του κατακλυσμού σκέπασαν τα πάντα, η λάρνακα του Δευκαλίωνα που ταξίδευε πολλές μέρες προσάραξε σε μια βουνοκορφή, στον Παρνασσό (ή στην Όρθρη ή στον Άθω ή στη Δωδώνη). Όταν η βροχή σταμάτησε και τα νερά αποτραβήχτηκαν ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα βγήκαν από τη λάρνακα και αφού ευχαρίστησαν το Δία που τους έσωσε του ζήτησαν να δημιουργήσει εκ νέου ανθρώπους. Ακολουθώντας τις οδηγίες του θεού, ο Δευκαλίων και η Πύρρα σκέπασαν τα πρόσωπά τους και στη συνέχεια έπαιρναν πέτρες από τη γη και τις έριχναν πίσω από την πλάτη τους χωρίς να κοιτάζουν. Από τα λιθάρια που έριξε ο Δευκαλίωνας γεννήθηκαν οι άνδρες, ενώ από τα λιθάρια που έριξε η Πύρρα γεννήθηκαν οι γυναίκες. Οι άνθρωποι που δημιουργήθηκαν από τις πέτρες ονομάστηκαν λαός, δηλαδή οι άνθρωποι που γεννήθηκαν από τις πέτρες, επειδή στα αρχαία Ελληνικά η πέτρα ονομάζεται λας. Από το Δευκαλίωνα και την Πύρρα γεννήθηκε και ο Έλληνας, από τον οποίο έλκουμε το όνομά μας."


Ησίοδος Θεογονία,

Πλάτων Πρωταγόρας,

Πλάτων Συμπόσιο,

Οβίδιος Μεταμορφώσεις,

Απολλόδωρος Βιβλιοθήκη
Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγίες προς τους καταναλωτές για το Πασχαλινό τραπέζι

Προσοχή στην αγορά των εδεσμάτων για το πασχαλινό τραπέζι. Ο ΕΦΕΤ εξέδωσε οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων που επιλέγουμε αυτή την περίοδο. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι τα αμνοερίφια που προέρχονται από την Ελλάδα έχουν σφραγίδα στρογγυλή χρώματος τυρκουάζ που αναγράφει τον αριθμό έγκρισης και σε σφραγίδα σχήματος παραλληλογράμμου αναφέρεται και η χώρα προέλευσης. Ομοίως γα τις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης. Για τα σφάγια από τρίτες χώρες το χρώμα της σφραγίδας είναι καστανό. Τα σφάγια πρέπει να φέρουν σφραγίδες και στις δύο ωμοπλάτες και στους δύο μηρούς. Επίσης για το κοκορέτσι προσοχή στα σπλάχνα να μη φέρουν κύστεις και τα εντεράκια να μην έχουν ανομοιογένεια στο χρωματισμό. Καλό μας φαγοπότι!
Διαβάστε περισσότερα...

Ανέκδοτο

Ένας επιχειρηματίας έστειλε ένα fax στη σύζυγό του.

'Προς την αγαπημένη μου σύζυγο.

Θα καταλάβεις σίγουρα ότι έχω κάποιες ανάγκες στις οποίες εσύ μετά τα 54 σου χρόνια δεν μπορείς πλέον να μου ικανοποιήσεις. Είμαι πολύ ευχαριστημένος μαζί σου και σε εκτιμώ σαν μία καλή σύζυγο. Για τον λόγο αυτό, αφού διαβάσεις αυτό το fax, ελπίζω ότι δεν θα ερμηνεύσεις λανθασμένα το γεγονός ότι θα περάσω το βράδυ με την 18χρονη γραμματέα μου στο ξενοδοχείο Comfort Inn Hotel. Σε παρακαλώ μην αναστατώνεσαι. Θα γυρίσω στο σπίτι πριν τα μεσάνυχτα.'

Όταν ο άντρας επέστρεψε σπίτι, βρήκε την παρακάτω επιστολή στην τραπεζαρία:

'Αγαπημένε μου σύζυγε,
Έλαβα το fax σου και σε ευχαριστώ για την ειλικρίνειά σου. Θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία να σου υπενθυμίσω ότι και εσύ επίσης είσαι 54 χρονών. Ταυτόχρονα θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι την ώρα που το διαβάζεις αυτό, θα είμαι στο ξενοδοχείο 'Fiesta' με τον Μιχάλη, τον προπονητή μου στο tennis, ο οποίος, όπως και η γραμματέας σου, είναι 18 ετών. Σαν επιτυχημένος επιχειρηματίας και με τις εξαιρετικές σου γνώσεις στα Μαθηματικά, θα καταλάβεις ότι είμαστε στην ίδια κατάσταση, αν και με μία μικρή διαφορά: Το 18 χωράει πολλές περισσότερες φορές στο 54 από ότι χωράει το 54 στο 18.

Για τον λόγο αυτό δεν θα επιστρέψω πριν το αυριανό μεσημεριανό.'

Πηγή: Αναγνώστης
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Χίτλερ ως φοιτητής του Χημικού Αθήνας

Το βίντεο αυτό απευθύνεται κυρίως σε όσους έχουν φοιτήσει ή φοιτούν στο Χημικό Αθήνας. Μόνο αυτοί θα μπορέσουν να το εκτιμήσουν και να γελάσουν (ή να κλάψουν όσοι χρωστούν ακόμα φυσικοχημεία 3) με την καρδία τους. Απολαύστε το! Διαβάστε περισσότερα...

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2010


Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες την ημερομηνία που ξεκινούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις. Στις 14 Μαΐου και ημέρα Παρασκευή θα ξεκινήσει ο Γολγοθάς των μαθητών, για μια θέση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, με πρώτο μάθημα τη Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής παιδείας) και θα πέσει η αυλαία στις 31 Μαΐου με Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Μάθημα επιλογής). Τα μαθήματα στα Λύκεια θα σταματήσουν δύο μέρες νωρίτερα, στις 12 Μαΐου. Οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ' Λυκείου για τα μαθήματα που δεν εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο, θα διενεργηθούν από 2 έως 18 Ιουνίου.
Τι θα γίνει όμως με τον αριθμό των εισακτέων; Οι υποψήφιοι υπολογίζονται σε 123.000 και θα δώσουν μάχη για 88.165 θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Στην περίπτωση που διατηρηθεί ο κανονισμός της βάσης του 10 τότε πολλοί υποψήφιοι θα μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και πολλά τμήματα θα μείνουν χωρίς φοιτητές, με κίνδυνο να βάλουν λουκέτο. Προκειμένου να αποφευχθεί το παραπάνω σενάριο, που μόνο σενάριο δεν αποτελεί μια και έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια να μπαίνει λουκέτο σε πληθώρα τμημάτων κυρίως της επαρχίας, υπάρχει έντονη φημολογία ότι φέτος θα καταργηθεί η βάση του δέκα. Ένας επιπλέον λόγος είναι ότι ουσιαστικά ποτέ δεν πέτυχε το στόχο του, δηλαδή οι εισακτέοι να διαθέτουν βασικές γνώσεις, μια και αυτές αξιολογούνται μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων των οποίων η δυσκολία και οι απαιτήσεις εξαρτώνται κυρίως από την εκάστοτε επιλογή των θεμάτων. Τελειώντας θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους μαθητές καλό κουράγιο και να τους υπενθυμίσω ότι ένα δεκαπενθήμερο εξετάσεων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καθορίσει τη ζωή τους, όσο κι αν θέλει η κοινωνία να τους επιβάλλει αυτή τη σκέψη.
Διαβάστε περισσότερα...

Τιτανομαχία, ο αρχαίος μυθικός πόλεμος για την κυριαρχία στον Κόσμο.

Ο λόγος της συγκεκριμένης ανάρτησης είναι η γνωριμία με την αρχαία ελληνική μυθολογία και το μύθο της θεογονίας όπως παρουσιάζεται στον Ησίοδο. Γιατί στην Ελλάδα όλοι γνωρίζουμε την κοσμογονία όπως παρουσιάζεται μέσα από την εβραϊκή παράδοση με τους πρωτόπλαστους Αδάμ και Εύα, όπως παρουσιάζεται μέσα από το μάθημα των Θρησκευτικών από το Δημοτικό ακόμα, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τους αρχαίους Ελληνικούς μύθους. Οι Τιτάνες λοιπόν ήταν τα παιδιά του Ουρανού και της Γαίας, αδέρφια των Κυκλώπων και των Εκατόγχειρων. Οι έξι Τιτάνες ήταν ο Ωκεανός, ο Κοίος, ο Κρείος, ο Υπερίων, ο Ιαπετός και ο Κρόνος. Οι αδερφές τους, οι 6 Τιτανίδες ήταν η Τηθύς, η Φοίβη, η Θεία, η Ρέα, η Θέμις και η Μνημοσύνη. Από τις ενώσεις μεταξύ των Τιτάνων προέκυψαν δευτερεύουσες θεότητες (νύμφες και Θεοί ποταμών), όπως ο Προμηθέας, ο Ήλιος και άλλοι. Ως Τιτανομαχία ονομάστηκε η μάχη μεταξύ του νεότερου Τιτάνα και επικεφαλή τους τον Κρόνο με τον Δία. Ο Κρόνος κατείχε την εξουσία όταν εκδίωξε τον Ουρανό με τη βοήθεια της Γαίας. Στη συνέχεια φυλάκισε τα αδέρφια του Κύκλωπες και Εκατόγχειρες στα Τάρταρα. Τότε ο Δίας με τη βοήθεια της Ρέας, ελευθέρωσε τα αδέρφια του Κρόνου με αποτέλεσμα να ξεσπάσει η μεγάλη σύγκρουση. Οι Τιτάνες από τη μια πλευρά, με αρχηγό τους τον Κρόνο, χρησιμοποίησαν για οχυρό τους το όρος Όθρη (όρος στην περιοχή της Φθιώτιδας)· η ομάδα του Δία από την άλλη είχε για προκάλυμμα της τον Όλυμπο. Όμως από την Τιτανογενιά δεν ήταν όλοι με το μέρος του Κρόνου. Η φοβερή Ωκεανίδα Στύγα μαζί με τα τέσσερα παιδιά της, το Κράτος, τη Βία, τον Ζήλο και τη Νίκη έσπευσαν στο πλευρό του Δία. Αλλά και ο ίδιος ο πατέρας της, ο Ωκεανός, ο πρωτότοκος γιος του Ουρανού, λένε πως βοήθησε τον ανιψιό του ή τουλάχιστον πως έμεινε ουδέτερος σ' αυτή τη φοβερή θεομαχία. Επίσης, ο Προμηθέας, ο γιος του Τιτάνα Ιαπετού, σ' αυτόν τον πόλεμο έγινε πρωτοπαλίκαρο και συμβουλάτορας του Δία.
Το πιο σημαντικό όμως για την παράταξη των Ολυμπίων ήταν πως η μάνα Γη, αυτή η παγκόσμια θεά της γονιμότητας, δεν υποστήριξε τα παιδιά της, αλλά στάθηκε στο πλευρό του εγγονού της, δίνοντάς του πολύτιμες συμβουλές σε κάθε δύσκολη στιγμή. Επιπλέον, από τις Τιτανίδες δεν έλαβαν μέρος στον πόλεμο η Θέμιδα και η Μνημοσύνη, που έγιναν αργότερα σύζυγοι του Δία και τιμήθηκαν στον Όλυμπο. Δέκα ολόκληρα χρόνια κρατούσε η φοβερή αναμέτρηση, μα ο αγώνας ήταν αμφίρροπος· άλλοτε η πλάστιγγα έγερνε προς την πλευρά των Τιτάνων και άλλοτε προς την πλευρά των Ολυμπίων. Το σύμπαν ολόκληρο ταραζόταν, μα την τελική νίκη δεν την κέρδιζε καμιά παράταξη. Οι Τιτάνες εκσφενδονούσαν πέτρες από την Όθρη και οι Ολύμπιοι από τον Όλυμπο. Τελικά επικράτησαν οι Ολύμπιοι με τη βοήθεια των Κυκλώπων και των Εκατόγχειρων, οι οποίοι για να ευχαριστήσουν το Δία που τους ελευθέρωσε τον εφοδίασαν με τον κεραυνό. Οι νικημένοι Τιτάνες φυλακίστηκαν αλυσοδεμένοι στα Τάρταρα, με φρουρούς τους Εκατόγχειρες.
Διαβάστε περισσότερα...

Πάσχα, η εβραϊκή γιορτή που μετατράπηκε στη μεγαλύτερη γιορτή των χριστιανών

Η μεγαλύτερη γιορτή του ιουδαϊσμού (peshah=διάβαση), η οποία καθιερώθηκε για να εορτάζεται η ανάμνηση της εξόδου των Εβραίων από την Αίγυπτο μετατράπηκε στην μεγαλύτερη γιορτή των Χριστιανών. Το εβραϊκό Πάσχα εορτάζονταν στις 14 του μήνα Νασάν και περιλάμβανε δύο μέρη: το πρώτο ήταν η θυσία του αμνού από κάθε οικογένεια, ενώ το δεύτερο περιλάμβανε την εορτή των άζυμων, όπου κατά την εβδομάδα αυτή έτρωγαν άζυμο άρτο. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο Ιησούς χριστός κατά τη διάρκεια του Μυστικού δείπνου γιόρταζε το Πάσχα. Το Χριστιανικό Πάσχα συνδέθηκε με το ιουδαϊκό με το πέρασμα αυτή τη φορά να αποτελεί η νέα Βασιλεία των Ουρανών και ο αμνός να είναι ο ίδιος ο Ιησούς με τη σταύρωση του. Η σχέση αυτή μεταξύ ιουδαϊκού και χριστιανικού Πάσχα δημιούργησε προβλήματα στις πρώτες κοινωνίες χριστιανών καθώς υπήρξαν διαφωνίες για το χρόνο εορτασμού του Πάσχα. Άλλοι πιστεύανε πως θα έπρεπε να γιορτάζεται μαζί με το εβραϊκό και άλλοι όχι. Τη λύση έδωσε η Α' Οικουμενική Σύνοδος η οποία επέβαλλε τον εορτασμό του Πάσχα την Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο της εαρινής ισημερίας. Όλα αυτά καθορίστηκαν με βάση το Ιουλιανό ημερολόγιο. Ωστόσο λόγω των ατελειών του συγκεκριμένου ημερολογίου παρατηρήθηκε υστέρηση 13 ημερών. Η Δύση λοιπόν αποφάσισε να ακολουθήσει το Γρηγοριανό ημερολόγιο με αποτέλεσμα ο εορτασμός του Πάσχα να διαφέρει σχεδόν πάντα μεταξύ Καθολικής και Ορθόδοξης Εκκλησίας, αφού η Ορθόδοξη συνεχίζει να υπολογίζει το Πάσχα με βάση την πανσέληνο μετά τις 20 Μαρτίου (ημερομηνία που διατηρήθηκε από το Ιουλιανό ημερολόγιο).
Διαβάστε περισσότερα...