Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Επίκαιρο οικονομικό ανέκδοτο

Έχουν περάσει τα μεσάνυκτα και 2 τύποι μιλάνε μεγαλόφωνα έξω από κάποιο σπίτι σε μια φτωχογειτονιά. Οι φωνές τους όμως ενοχλούνε τον ένοικο του σπιτιού, ο οποίος βγαίνει στο παράθυρο και τους λέει να πάνε πιο μακριά γιατί με τις φωνές τους δεν μπορεί να κοιμηθεί και το πρωί πρέπει να ξυπνήσει χαράματα για να πάει στη δουλειά του.
-Μάλιστα κύριε έχετε δίκαιο του απαντάνε!
Ο άνθρωπος κλείνει το παράθυρο αλλά αυτοί μένουν εκεί και συνεχίζουν να μιλάνε δυνατά. Το παράθυρο μετά από λίγο ξανανοίγει κι αυτή τη φορά ο ένοικος του σπιτιού τους φωνάζει αγριεμένος ότι αν δεν απομακρυνθούνε θα φωνάξει την αστυνομία.
-Μάλιστα κύριε έχετε απόλυτο δίκαιο ξαναλένε πάλι αυτοί.
Ωστόσο δεν απομακρύνονται και συνεχίζουν τη θορυβώδη συζήτηση τους έξω από το παράθυρο του ανθρώπου που αυτή τη φορά βγαίνει πάλι στο παράθυρο με μια καραμπίνα (Kalasnikof νομίζω) και τους απειλεί ότι θα τους πυροβολήσει αν συνεχίσουν να τον ενοχλούνε. Τότε ο ένας από τους δυο τύπους του λέει:
-Έχετε δίκαιο κύριε να διαμαρτύρεστε αλλά έχουμε μια σοβαρή διαφωνία με το φίλο μου από εδώ, στην οποία, ίσως εσείς θα μπορεούσατε να δώσετε τη γνώμη σας ώστε να λείξει το θέμα και να πάμε όλοι για ύπνο....
-Τί είδους διαφωνία είναι αυτή; ρωτάει με περιέργεια ο ένοικος του σπιτιού.
-Να, εγώ, παρεμβαίνει ο άλλος, ισχυρίζομαι ότι αν σε ένα άνδρα του προτείνουν ένα ποσ ο πενήντα εκατομμυρίων μπορεί να καθήσει να τον πηδήξει ενώ ο φίλος μου λέει ότι αυτό είναι αδύνατο. Εσείς τί λέτε; Θα καθόσασταν να σας πηδήξουν μια φορά για να πάρετε πενήντα εκατομμύρια;
Ο ένοικος του σπιτιού ξαφνιάζετε μπροστά στο ερώτημα που του θέτουν...Στέκεται στο παράθυρο σκεφτικός, ξύνει το κεφάλι του και ρωτάει για να βεβαιωθεί.
-Πενήντα εκατομμύρια είπατε; Ναι, βέβαια, για πενήντα εκατομμύρια βρε παιδιά σίγουρα θα καθόμουνα να με πηδήξει κάποιος.
Τότε ο ένας από τους 2 τύπους λέει στον άλλο:
-Τ ακουσες που στόλεγα και δεν με πίστευες; Κώλοι διαθέσιμοι υπάρχουνε. Τα λεφτά δεν υπάρχουν............
Διαβάστε περισσότερα...

Άντρες Cheerleaders

Ελπίζω να μην παίξανε μπάσκετ οι γυναίκες. Κάτι δεν πάει καλά. Τι γίνεται λάθος;
Διαβάστε περισσότερα...

Μόνο το AXE δεν φτάνει

Διαβάστε περισσότερα...

Τι θα διαβάσουμε αύριο στις εφημερίδες

Τι θα δούμε αύριο στις εφημερίδες, αν και το καλύτερο θα ήταν να σας πω τι DVD υπάρχουν αύριο στις εφημερίδες

Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα, εξεταστικά κέντρα και οδηγίες υποψηφίων γραπτού διαγωνισμού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος

Το ΑΣΕΠ ανακοινώνει ότι o γραπτός διαγωνισμός για την πρόσληψη 230 υπαλλήλων του Κλάδου Κύριου Προσωπικού στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, που προκηρύχθηκε στις 12.2.2010, θα διεξαχθεί το Σάββατο 17 Απριλίου 2010 (ώρες εξέτασης 10:00 π.μ. – 14:00 μ.μ. ).
Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι οφείλουν να προσέλθουν στα εξεταστικά κέντρα μεταξύ 09:00 και 09:30 π.μ. Μετά το κλείσιμο των θυρών, στις 09:30, δε θα επιτρέπεται η είσοδος στα εξεταστικά κέντρα.
Οι πίνακες με τα εξεταστικά κέντρα του διαγωνισμού έχουν αναρτηθεί στη Διεύθυνση Προσωπικού της ΕΤΕ (Αιόλου 86, 1ος όροφος), σε όλα τα καταστήματα της τράπεζας και στην ιστοσελίδα της ΕΤΕ (www.nbg.gr). Οι υποψήφιοι μπορούν επίσης να πληροφορηθούν το εξεταστικό τους κέντρο στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ.
Οι οδηγίες για τους υποψηφίους του διαγωνισμού έχουν καταχωριστεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ.
Διαβάστε περισσότερα...

Επίθεση σκύλου σε περιπολικό

Αντιεξουσιαστής σκύλος επιτέθηκε σε περιπολικό. Πληροφορίες μιλάνε για τρομοκρατική ενέργεια, ενώ ο σκύλος είχε φέρει και την παρέα του.
Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ

Ποιοι αποφασίζουν άραγε για μας; Ποια είναι τα μεγάλα κεφάλια πίσω από την παγκοσμιοποίηση; Τι μας κρύβουν; Είναι μια απλή σύσκεψη επιχειρηματιών, μεγαλοστελεχών τραπεζών και κυβερνητικών παραγόντων; Γιατί δεν επιτρέπουν τηλεοπτικά συνεργεία να καταγράψουν τη σύσκεψη;

Διαβάστε περισσότερα...

Είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν;


Στη Γη ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Μοιραζόμαστε τον πλανήτη με χιλιάδες άλλα είδη. Αυτή είναι η ζωή στον πλανήτη μας. Τι γίνεται όμως σε άλλους πλανήτες; Υπάρχει κάποιο ον στον πλανήτη αυτό που θέλει να ξέρει, ο άνθρωπος. Αφού υπάρχει στη Γη γιατί να μην υπάρχει και αλλού; Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν καθημερινά νέους κόσμους στο διάστημα. Ίσως είναι εκεί που μια μέρα που θα βρούμε εξωγήινη ζωή. Πόσος καιρός θα περάσει μέχρι να απαντήσουμε στο ερώτημα αν είμαστε μόνοι μας στο διάστημα; Ας ταξιδέψουμε μακριά από το δικό μας ήλιο, ας βγούμε έξω από το δικό μας ηλιακό σύστημα, έξω από το δικό μας γαλαξία. Εκεί έξω υπάρχουν πολλοί άλλοι γαλαξίες σαν το δικό μας. Το σύμπαν είναι αχανές είναι δυνατόν μόνο στη Γη να έχει αναπτυχθεί ζωή; Ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ της euronews μας παρουσιάζει την άποψη των ειδικών. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω ελληνικούς υπότιτλους.
Διαβάστε περισσότερα...

Life and Death. IMF.

Lies and Theft
Guns and Debt
Life and Death
IMF
Τον τελευταίο καιρό, και συγκεκριμένα από τότε που άρχισαν τα σενάρια για οικονομική στήριξη της Ελλάδας από το εξωτερικό και άρχισε και ο πρωθυπουργός μας τα σούρτα φέρτα σε Ευρώπη και Αμερική, όσοι παρακολουθείτε τις εξελίξεις θα έχετε ακούσει συχνά πυκνά τρεις λέξεις που, σε εμένα τουλάχιστον, φέρνουν ανατριχίλα κάθε φορά που τις ακούω: Διεθνές - Νομισματικό - Ταμείο.
μπρρρ....
Σκέφτηκα ότι τέτοια συναισθήματα δεν πρέπει να τα κρατάω για τον εαυτό μου και θεώρησα σημαντικό να γράψω μια ανάρτηση (επιτέλους!) για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (στο εξής θα αναφερόμαστε σε αυτό ως ΔΝΤ). Τι είναι το ΔΝΤ; Γιατί δεν πρέπει η χώρα μας να μπλέξει μαζί του;

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή... Τον Ιούλιο του 1944, λίγο πριν το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, συναντήθηκαν στο θέρετρο Bretton Woods, στις ΗΠΑ, οι ηγέτες 44 χωρών για να καθορίσουν την αρχιτεκτονική του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος. Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι σκοπό είχαν να ρυθμίσουν τη λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας μέσω της δημιουργίας θεσμών, κανόνων και διαδικασιών έτσι ώστε να ανακάμψει η οικονομία της Ευρώπης η οποία είχε τσαλαπατηθεί από τον πόλεμο. Οι... αστυνόμοι αυτού του συστήματος θα ήταν η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΔΝΤ σκοπό είχε να εποπτεύει την τήρηση των κανόνων και να επεμβαίνει όπου χρειαζόταν, άμεσα ή με συμβουλευτικό ρόλο. Αργότερα, αυτοί οι δύο προσέφεραν δάνεια στις φτωχότερες χώρες, με τον όρο όμως ότι θα ιδιωτικοποιούσαν τις οικονομίες τους και θα έδιναν σε ξένες εταιρίες τις πρώτες ύλες και τις αγορές τους.

Τελικά η "αρχιτεκτονική" του Bretton Woods κατέρρευσε το 1971 και όπως θα περίμενε κανείς θα έπρεπε και οι δύο αυτοί διάβολοι, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, να σταματήσουν να λειτουργούν. Δυστυχώς για μας, η ιστορία δεν τελείωσε εκεί. Το ΔΝΤ απέκτησε ένα νέο ρόλο στα τέλη της δεκαετίας του '80. Αναλαμβάνει να προωθήσει σε όλο τον κόσμο τις οικονομικές θεωρίες του νεο-φιλελευθερισμού. Εν συντομία, απορύθμιση, απελευθέρωση των αγορών, άρση κάθε περιορισμού στο εμπόριο, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και άλλα τέτοια καλούδια. Οι ισχυρές οικονομίες του κόσμου βέβαια δεν ακολούθησαν αυτή τη συνταγή. Απλά την επέβαλλαν στις αδύναμες. Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, όπως έλεγαν τότε, προωθούσαν πολιτικές για την εξάλειψη της φτώχειας στον πλανήτη. Είχαν βέβαια μια διεστραμμένη άποψη για το πως να εξαλειφθεί η φτώχεια. Στην Τανζανία, για παράδειγμα, υποχρέωσαν την κυβέρνηση να αυξήσει τις τιμές των φαρμάκων ενώ υπήρχε έξαρση των κρουσμάτων AIDS. Καλό ε;

To 1998 η οικονομία της Ρωσίας περνάει κρίση ακολουθώντας την κρίση των ασιατικών χωρών το 1997. Και στις 2 περιπτώσεις, "η συνταγή της επιτυχίας" ήταν από το ΔΝΤ. Στην περίπτωση της Ρωσίας μάλιστα, το ΔΝΤ έπαιζε και πολιτικό ρόλο, ενίσχυε τη διαφθορά υπηρετώντας συμφέροντα της μητέρας του, δηλαδή των ΗΠΑ. Στη Λατινική Αμερική, η Βολιβία κάτω από την πίεση του ΔΝΤ να μειώσει το χρέος της υποχρεώθηκε, μεταξύ άλλων, να πουλήσει το νερό της σε ιδιώτες (σα να λέμε εμείς να πουλήσουμε τις ΔΕΥΑ- σε ξένους) και να επιβάλλει βαριά φορολογία ακόμα και στα πολύ χαμηλά εισοδήματα. Αυτό μέσα σε μερικές μέρες προκάλεσε μεγάλες διαμαρτυρίες και συγκρούσεις των πολιτών με το στρατό, γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο 34 ανθρώπων. Η Λετονία επίσης προσέφυγε στο ΔΝΤ με ολέθρια αποτελέσματα. Η ανεργία εκτοξεύθηκε στα ύψη, περικόπηκαν επανηλειμένα μισθοί και συντάξεις και κατέρρευσαν τα συστήματα υγείας και παιδείας της χώρας. Οι πολίτες της Λετονίας είναι αυτοί τη στιγμή οι πιο δυσαρεστημένοι στον κόσμο. Στις δημοσκοπήσεις, ούτε ένα κόμμα δεν ξεπερνά το όριο του 5%. Με άλλα λόγια αν έκαναν αύριο εκλογές στην Λετονία ούτε ένας βουλευτής δεν θα έμπαινε στο κοινοβούλιο! Και στη Ρουμανία παρόμοια τα αποτελέσματα. Στην Ουγγαρία, επίσης.

Αντιθέτως, χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα οι οποίες αγνόησαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχαν ανάπτυξη και τα πήγαν πολύ καλά! Αλλά δεν ήταν μόνο αυτές. Μετά την οικονομική κρίση του 1999, η Αργεντινή δέχτηκε τρομακτικές πιέσεις για να αποπληρώσει το χρέος της. Το να πληρώσουν τα χρέη τους οι Αργεντίνοι εκείνη την περίοδο θα έβλαπτε την οικονομική ανάπτυξη καθώς ήταν απαραίτητο να γίνουν περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Η Αργεντινή αντιστάθηκε στις πιέσεις, αγνόησε το ΔΝΤ και τελικά, ύστερα από λίγα χρόνια κατάφερε να ανακάμψει. Μέσα σε πέντε χρόνια κατάφερε να μειώσει την ανεργία, να περιορίσει τη φτώχεια και να αυξήσει τους μισθούς κατά 40%! Παρόμοια είναι η ιστορία και στην Ισλανδία που πρόσφατα είχε περάσει μια οικονομική κρίση.

Από ότι φαίνεται, δεν είμαστε οι πρώτοι που περνάμε μια οικονομική κρίση και έχουμε μεγάλα χρέη. Το θέμα είναι να έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά και να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Μακριά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο! Δυστυχώς ο πρωθυπουργός μας μάλλον δεν ξέρει τι θέλει ή δεν είναι εκεί για καλό. Στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων έλεγε "... δεν θα χρειαστούμε βοήθεια από το εξωτερικό", στο βραδυνό δελτίο έλεγε "... ως έσχατη λύση το ΔΝΤ". Συσχετίστε τα όσα διαβάσατε σήμερα με μια παλιότερη ανάρτηση της Μαύρης Πένας, "Ένα πιθανό (?) σενάριο", εκεί, μετά το έβδομο λεπτό του βίντεο.

Το τραγούδι του οποίου οι στίχοι ξεκίνησαν αυτή την ανάρτηση λέγεται "Vampires" και είναι από το συγκρότημα Thievery Corporation. Μιλάει για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αυτοί είναι τα βαμπίρ που πίνουν το αίμα των χωρών στις οποίες επεμβαίνουν. Ψέματα και κλεψιά, όπλα και χρέος, ζωή και θάνατος. Αυτό είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Καλό απόγευμα!



They'll gain the world but lose their souls
They'll gain the world but lose their souls

Don't believe politicians and thieves
They want our people on their bended knees
Pirates and robbers, liars and thieves
You come like the wolf
But dressed like the sheep

If you go to Lagos, what you find, vampires
If you go to Kinshasa, what you find, vampires
If you go to Darfur, what you find, vampires
If you go to Malabo, what you find, vampires

Lies and theft
Guns and debt
Life and death
IMF

When the bank man comes to your door
Better know you'll always be poor
Bank loans and policies
They can't make our people free

You live on the blood of my people
Everyone knows you've come to steal
You come like the thieves in the night
The whole world is ready to fight

If you go to Lagos, what you find, vampires
If you go to Kinshasa, what you find, vampires
If you go to Darfur, what you find, vampires
If you go to Malabo, what you find, vampires

Lies and theft
Guns and Debt
Life and Death
IMF

Πηγές:
1) Το Infowar της 21/2/2010 - εδώ (ακούστε το, αξίζει!)
2) Wikipedia: IMF - Bretton Woods - 1998 Russian financial Crisis - 1997 Asian financial crisis
3) Globalresearch.ca: εδώ και εδώ.
4) Εφημερίδα Ημερησία: "Ολέθρια επιλογή η προσφυγή στο ΔΝΤ", του Γιώργου Δελαστίκ - εδώ.
5) Third World Traveler: "Deadly Consequences - How the IMF Provoked Bolivia into Bloody Crisis", Bolivia's Water War Victory, Top Ten Reasons to Oppose the IMF, International Monetary Fund 101.
6) New York Times: Bolivia regrets IMF experiment.
Διαβάστε περισσότερα...

ενα ωραίο τραγουδάκι.....

Διαβάστε περισσότερα...