Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Το πείραμα συμμόρφωσης

Έχετε ακούσει ποτέ για το πείραμα Συμμόρφωσης του Asch?

Tα πειράματα "συμμόρφωσης" του Asch, ήταν μία σειρά μελετών πάνω στην κοινωνική ψυχολογία, που δημοσιεύτηκαν τη δεκαετία του '50, επιδεικνύοντας την δύναμη της συμμόρφωσης στις ομάδες. Γνωστό και ως το "Παράδειγμα του Ας". Στα πειράματα υπό τον Σολομώντα Ας, ζητούνταν από μία ομάδα να πάρει μέρος σε ένα δήθεν "οπτικό τεστ". Στην πραγματικότητα, όλοι οι συμμετέχοντες πλην ενός ήταν συνεργάτες του ερευνητή, και το αντικείμενο της μελέτης ήταν το πως αυτός ο ένας θα αντιδρούσε στην συμπεριφορά των "συννενοημένων" συμμετεχόντων.


Κατά τη γνώμη μου, αξίζει της προσοχής σας γιατί δείχνει πώς λειτουργεί η κοινωνία (είτε αυτό λέγεται ομάδα τεσσάρων ατόμων είτε εκλογικό σώμα) σε περιπτώσεις όπου όλοι κοιτάζουν το προφανές αλλά κανείς δεν πιστεύει παρά σε αυτό στο οποίο όλοι συμφωνούν.
Διαβάστε περισσότερα...

Καλή ανάγνωση..

Γειά και χαρά. Καλοκαιράκι έρχεται, τι καλύτερο απο ένα βιβλίο για συντροφιά τα χαλαρωτικά μεσημεράκια κάτω απο τα δέντρα, δίπλα στην παραλία.. Πάρτε μια ιδέα για τα best seller που κυκλοφορούν αυτή την περίοδο στην αγορά. Μπορεί να είμαστε άνεργοι, φτωχότεροι, να νιώθουμε μαλ_κες με αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, αλλά η κουλτούρα...κουλτούρα!









Διαβάστε περισσότερα...