Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Εκδήλωση του Παρατηρητηρίου Έρευνας και Διαλόγου για τα Πανεπιστήμια

Το Παρατηρητήριο Έρευνας και Διαλόγου για τα Πανεπιστήμια, με την ευκαιρία της έκδοσης των Πρακτικών του συνεδρίου «Πού πηγαίνει το δημόσιο Πανεπιστήμιο: προκλήσεις και προοπτικές, δυνατότητες και κίνδυνοι», που οργάνωσε την άνοιξη του 2008, σας καλεί την Πέμπτη 13 Μαΐου 2010 και ώρα 7:00μμ στην αίθουσα Κωστή Παλαμά (Ακαδημίας και Σίνα) για συζήτηση και προβληματισμό σχετικά με το παρόν και το μέλλον του δημόσιου Πανεπιστημίου στην ιδιαίτερα δύσκολη σημερινή συγκυρία.

Ομιλητές:
· Βάσω Κιντή (επ. καθηγήτρια ΕΚΠΑ, πρόεδρος του ΔΣ του Παρατηρητηρίου)
· Αχιλλέας Μητσός (καθηγητής Παν. Αιγαίου, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, πρώην πρόεδρος του Παρατηρητηρίου)
· Βασίλης Παπάζογλου (καθηγητής ΕΜΠ, Ειδικός Γραμματέας για την Ανώτατη Εκπαίδευση)
· Κλέα Κατσουγιάννη (καθηγήτρια ΕΚΠΑ, αντιπρόεδρος του ΔΣ του Παρατηρητηρίου)
· Γιώργος Παγουλάτος (αν. καθηγητής ΟΠΑ)
Προεδρία: Μαρία Ρεπούση
Διαβάστε περισσότερα...

Εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου έχουν διαρρεύσει στον Κόλπο του Μεξικού


Στο βίντεο φαίνεται η απεικόνιση της εξάπλωσης της πετρελαιοκηλίδας. Ακόμα μια οικολογική καταστροφή στον αιώνα μας. Διαβάστε περισσότερα...

Βίντεο απο την αεροπορική τραγωδία στην Λιβύη


Το αεροπλάνο μετέφερε 104 άτομα και συνετρίβη καθώς προσέγγιζε το αεροδρόμιο της Τρίπολης. Μόνο ένα δεκάχρονο αγοράκι διεσώθη και μεταφέρθηκe στο νοσοκομείο, όπου υπεβλήθη σε πολλαπλές εγχειρήσεις. Διαβάστε περισσότερα...

Το θέατρο του παραλόγου με τις κατεδαφίσεις στον Αγ. Κοσμά


Ο Γιωργάκης νομίζω ότι την έχει δει πολύ Αμερικανάκι. Όλο Αμερικανιές κάνει. Πήγε να επιβλέψει την κατεδάφιση αυθαιρέτου νυχτερινού κέντρου. Πήγε όμως με τις κάμερες ως συνήθως. Αυτό που θα ήθελα είναι να μάθουμε αν όντως αυτό το κέντρο λειτουργούσε. Αν ξέρει έστω κι ένας αναγνώστης ας μας ενημερώσει. Γιατί στο βίντεο που παρουσιάζουμε από την πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 το κτίριο φαίνεται εγκαταλελειμμένο. Πιθανόν να μην είναι! Απλά μου κάνει πολύ θεατρινίστικο το όλο σκηνικό, για αυτό ζητάω την άποψη όλων όσων ξέρουν. Αλλιώς απλά είμαι ένας γεροπαράξενος, καχύποπτος γκρινιάρης. Διαβάστε περισσότερα...

Ποιός είναι ο αργηχός;

Γειά και χαρά. Τελικά ποιός κάνει κουμάντο σε όλα; Η απάντηση στην παρακάτω παρουσίαση..


Διαβάστε περισσότερα...

Σκέψεις..

Γειά και χαρά. Έβγαλα το κράνος και άφησα το όπλο για λίγο στην άκρη. Ναι, εδώ έχουμε πόλεμο! Είναι μήνες τώρα που πέφτουν οι βόμβες δίπλα μας και οι σφαίρες του εχθρού μας κυνηγάνε σαν τα αυγουστιάτικα κουνούπια. Μια κοινωνία μέσα στην αναστάτωση, τον πανικό, την αγανάκτηση, την αβεβαιότητα.. Πολλά έχουν γίνει που μας προβληματίζουν και το ανησυχητικό είναι πως έρχονται κι άλλα (ενός ΔΝΤ, μύρια έπονται..). Ο κόσμος έχει χάσει τον ύπνο του, τα λεφτά του, την ελευθερία του, την περηφάνια του, την υπομονή του και πάνω από όλα την ελπίδα του. Βλέπει κάθε μέρα τα διεθνή χαστούκια να προσγειώνονται στο μάγουλο του το ένα μετά το άλλο (δεν προλαβαίνει να γυρίσει καν μάγουλο σαν καλός χριστιανός) για λόγους που ο ίδιος δεν είναι υπαίτιος ή δεν κατανοεί. Αμαρτίες πολιτικών παιδεύουσι πολίτες (παράφραση της γνωστής ρήσης..)! Δεν ξέρει κανείς πια τι θα του ξημερώσει. Κάθε μέρα και μια νέα έκπληξη. Και να οι πορείες, και να οι απεργίες, και να τα συλλαλητήρια Δε μπορεί λέμε, εφιάλτης είναι..θα ξυπνήσουμε. Το κακό είναι πως ότι και να γίνεται, εμείς δεν ξυπνάμε. Κάθε φορά που πάμε να το πετύχουμε, έρχονται και μας νανουρίζουν πάλι με υποσχέσεις και μαγικές λύσεις για όλα μας τα προβλήματα. Ποιος να φταίει περισσότερο: αυτοί που τα λένε ή εμείς που τα πιστεύουμε; Νιώθω πως αυτοί που πρέπει να πληρώσουν για την κατάντια της κοινωνίας στην οποία ζούμε, ετοιμάζουν ήδη τα επόμενα κόλπα τους. Τα σκάνδαλα και οι κλεψιές σε αυτή τη χώρα έρχονται με δόσεις, έτσι για να τα συνηθίζουμε και να τα ξεχνάμε πιο εύκολα. Όσο δηλαδή κρατάνε στα δελτία ειδήσεων.. Παντού μια φοβία και μια βουβή παγωμάρα, σα να μην ξέρουμε από πού μας βρήκε το κακό. Ένα γενικευμένο μούδιασμα στη σκέψη όλων μας που μόνο περισσότερα προβλήματα μπορεί να προκαλέσει και τίποτα παραπάνω. Μου έστειλαν σε email την φωτογραφία που έχω βάλει στην αρχή του άρθρου. Κάντε κλικ επάνω της και ρίξτε της μια ματιά. Ήταν ο λόγος που έγραψα αυτά που διαβάσατε. Ίσως αυτό που λέει να είναι ό,τι μας λείπει τον τελευταίο καιρό. Μια υπόσχεση πως όλα θα πάνε καλά! Ο καιρός θα δείξει..
Διαβάστε περισσότερα...

Έκανε το κινητό… μικροσκόπιο


Λέγεται Aydogan Ozcan, είναι επίκουρος καθηγητής ηλεκτρολογίας του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες (UCLA) και χάρη στην επινοητικότητά του φτιάχνει μικροσκόπια χωρίς φακούς, που θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα σε τομείς όπως η τηλεϊατρική.

Πρόσφατα, ο 32χρονος Ozcan κατασκεύασε το μικρότερο
(με διάμετρο σχεδόν όσο ένα νόμισμα του μισού ευρώ) και ελαφρύτερο (ζυγίζει 46 γραμμάρια, όσο ένα αυγό) μικροσκόπιο στον κόσμο για εφαρμογές τηλεϊατρικής.
Το πρωτότυπο, που παρουσιάστηκε σε μελέτη που δημοσιεύθηκε online στην επιθεώρηση Lab on a Chip, βασίζεται στην τεχνολογία απεικόνισης LUCAS, με την οποία αντί να χρησιμοποιούνται φακοί για τη μεγέθυνση των αντικειμένων παράγονται ολογραφικές εικόνες των μικροσωματιδίων ή των κυττάρων υπό εξέταση.

Ο νεαρός καθηγητής, που έχει εξασφαλίσει έως τώρα καμιά 15αριά πατέντες, έχει στο ενεργητικό του και μια άλλη πρωτοποριακή εφεύρεση, καθώς πρόσφατα κατάφερε να μετατρέψει το κινητό του τηλέφωνο σε μικροσκόπιο.

Το πέτυχε γράφοντας ο ίδιος το λογισμικό, χρησιμοποιώντας υλικά αξίας μόλις 10 δολαρίων και αξιοποιώντας τους φθηνούς αισθητήρες φωτός που υπάρχουν σήμερα σε όλα τα κινητά τηλέφωνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το τηλέφωνο-μικροσκόπιο θα προσφέρει τη δυνατότητα διαγνωστικού ελέγχου εκτός νοσοκομείων και εργαστηρίων, σε χώρους όπου σήμερα δεν υπάρχουν μικροσκόπια, και προκειμένου να εκμεταλλευθεί εμπορικά την εφεύρεσή του συνέστησε μια εταιρεία ονόματι Microskia. Αν όλα πάνε καλά, δεν αποκλείεται το μικροσκόπιο χωρίς φακούς να φέρει ριζικές αλλαγές στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως. Τα πρώτα προϊόντα της εταιρείας αναμένεται να είναι απλά μικροσκόπια, που θα συνδέονται με το κινητό ή το φορητό υπολογιστή μέσω καλωδίου USB και θα εμφανίζουν μεγεθυσμένες εικόνες στην οθόνη τους.

Με αυτά τα μικροσκόπια, χωρίς φακούς, θα καταστεί δυνατή η διάγνωση αναιμίας, καρκίνου και μολυσματικών ασθενειών, όπως η ελονοσία, σε απομακρυσμένες ιατρικές μονάδες αναπτυσσόμενων χωρών, όπου το μικροσκόπιο είναι πολυτέλεια.


Πηγή : http://www.apogevmatini.gr

Διαβάστε περισσότερα...