Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Το μουσείο Ακρόπολης

Δεν χρειάζεται να βγεις σε ένα καφέ ή ένα μπαρ για να περάσεις καλά. Στην πόλη της Αθήνας υπάρχει ένα σημείο πολύ "in", στο οποίο η διασκέδαση συνοδεύεται με τη γνώση. Δεν είναι άλλο από το νέο μουσείο Ακρόπολης. Η πρόσβαση είναι εύκολη. Παίρνεις το μετρό και κατεβαίνεις στο σταθμό Ακρόπολη. Στη συνέχεια οι πινακίδες σε βοηθούν να βρεις το σωστό δρόμο. Η τιμή του εισιτηρίου είναι μόνο 5 ευρώ και λέω μόνο, αν φανταστείς ότι για να δεις το σύγχρονο ελληνικό πάνθεον (Ρουβάς κ. ά) πληρώνεις πολλά περισσότερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η είσοδος για φοιτητές είναι δωρεάν. Τα εκθέματα απίστευτα και η συγκίνηση μεγάλη. Ακόμα και καφέ να πιεις στο χώρο του μουσείου θα τον πληρώσεις πολύ φτηνότερα από ότι έξω. Μια επίσκεψη θα σας πείσει!
Διαβάστε περισσότερα...

S.O.S (ναι, αλλά για ποιόν;)

Γειά και χαρά. Αποκολήθηκε είπαν στις ειδήσεις ένα κομμάτι απο παγόβουνο που έχει το μέγεθος του Λουξεμβούργου. Στις επόμενες δεκαετίες λένε οι επιστήμονες οι συνέπειες απο το ταξίδι αυτού του κομματιού θα είναι παγκόσμιες αφού θα επηρεαστούν τα θαλάσσια ρεύματα και η θερμοκρασία του πλανήτη. Και τι με νοιάζει εμένα; Σε μερικές δεκαετίες θα έχω πεθάνει! Γιατί να μη ζήσω τη ζωή μου χωρίς να σκέφτομαι αν έκλεισα το διακόπτη απο την τηλεόραση, αν έπαψα να χρησιμοποιώ λακ στα μαλλιά, αν κάνω μπάνιο και δεν αφήνω το νερό να ξοδεύεται άσκοπα; Θέλω να πλένω τα ρούχα μου στους 90βαθμούς, να κάνω μπάνιο και το νερό που χρησιμοποιώ να γεμίζει πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, να πετάω χαρτιά και πλαστικά στους πράσινους κάδους (γιατί οι μπλέ είναι άφαντοι!) κλπ.. Μια ολόκληρη βιομηχανία του κέρδους που ζει και αναπτύσσεται καταστρέφοντας συνειδητά τον πλανήτη πιστεύετε πως θα αλάξει νοοτροπία επειδή μας έπιασε η τρέλα του: "Σώσε τον πλανήτη΄"; Δεν το νομίζω. Έχεις μια Κίνα και μια Αμερική που καταστρέφουν εκατομμύρια φυσικούς πόρους το χρόνο και λες σε μένα να κλείσω το διακόπτη απο την τηλεόραση για να εξοικονομήσω ενέργεια; Πραγματικά, βρες κάτι πιο έξυπνο! Ο άνθρωπος αδιαφορεί για τον ίδιο του τον εαυτό, πόσο μάλλον για το περιβάλλον. Θέλει να ζει στο παρόν και να απολαμβάνει τις στιγμές. Η ζυγαριά γέρνει προς το μέρος του χρήματος! Τελικά τι θέλουμε: να σώσουμε τον πλανήτη ή να σώσουμε την καθημερινότητα μας; Γιατί και τα δυο είναι αξιωματικά αδύνατο να συνυπάρξουν. Όπως είχε πει κάποιος: Τη γη δεν την κληρονομήσαμε απο τους γονείς μας, την δανειστήκαμε απο τα παιδιά μας. Αν ισχύει αυτό, τότε τα παιδία μας θα έχουν πολύ δουλειά να κάνουν!
Διαβάστε περισσότερα...

Ούτε οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα σώσουν τον Έλληνα καταναλωτή

Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελεί αίτημα όλων μας για ένα καλύτερο αύριο. Η ΔΕΗ σήμερα συνεχίζει να χρησιμοποιεί λιγνίτη για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια με τις γνωστές συνέπειες για το περιβάλλον. Όσοι πιστεύανε όμως ότι η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μείωνε και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος γελάστηκαν. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εκφράζει τη βεβαιότητα πως με το νέο σχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος θα αυξηθεί. Και αυτό γιατί η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο της χώρας θα πρέπει να συνοδευτεί από αύξηση του ειδικού τέλους ΑΠΕ που περιλαμβάνεται στο τιμολόγιο της ΔΕΗ και έχει σκοπό να καλύπτει τις επιπλέον σίγουρες τιμές με τις οποίες πριμοδοτούνται οι "πράσινοι επενδυτές" όταν δίνουν ρεύμα στο σύστημα.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που δημοτικές επιχειρήσεις αναλαμβάνουν την κατασκευή φωτοβολταϊκών με σκοπό να πουλήσουν οι ίδιες ρεύμα στη ΔΕΗ. Στις τελευταίες περιπτώσεις θα επωφεληθούν οι πολίτες; Ο χρόνος θα το δείξει!
Διαβάστε περισσότερα...

Καλημέρα!

Γειά και χαρά. Αν κάνετε μια βόλτα στους δρόμους της πόλης, θα παρατηρήσετε τους ανθρώπους να είναι σαν τα κοτόπουλα, σκυμμένο κεφάλι και τρέχουν γρήγορα. Δεν έχουν χρόνο! Δεν έχουν διάθεση! θα σε προσπεράσουν αδιάφορα και ας είσαι με κατεβασμένα τα παντελόνια και έχεις κρεμασμένη ταμπέλα στο στήθος σου που να λέει: Είμαι τυλιγμένος με εκρηκτικά και θα ανατιναχτώ!. Αν είσαι σε μέσα μαζικής μεταφοράς, θα παρατηρήσεις πως σχεδόν όλοι είναι με το κεφάλι κάτω, με ακουστικά στα αυτιά, κοιτάνε καχύποπτα τριγύρω με κλεφτές ματιές και πως αν τους ρωτήσεις και κάτι (πχ. η επόμενη είναι η στάση του ΙΚΑ;) στην καλύτερη να σου απαντήσουν με ένα κοφτό: δεν ξέρω! Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι πως αλλάζει η συμπεριφορά μας όταν είμαστε εκτός Ελλάδας. Είσαι σε ξένη χώρα και πετυχαίνεις κάπου Έλληνα. Χαρές και πανηγύρια! Και να τα: που είσαι ρε πατρίδα; Καλά, είμαστε παντού! Από που είσαι; κλπ.. Λες και μόλις περάσουμε τα σύνορα της χώρας μας ενεργοποιείται ένας μηχανισμός αγάπης και αλληλεγγύης για τους συμπατριώτες μας. Τί συμβαίνει ρε γ@μώτο εδώ; Γιατί θα σε κοιτάξουν περίεργα αν πεις μια καλημέρα σε κάποιον στο δρόμο, αν βοηθήσεις κάποιον που δεν ξέρεις, είναι τόσο παράλογο; Φταίει η ατμόσφαιρα; Μας ποτίζουν κάτι εδώ; Δεν έχουμε προβλήματα και σκοτούρες δηλαδή όταν είμαστε στο εξωτερικό; Φανταστείτε να έμπαινες στο μετρό και να ήταν σα να μπαίνεις σε μια μεγάλη παρέα που μιλάνε και γελάνε μεταξύ τους. Όχι πολύ, μέχρι την επόμενη στάση. Ίσα ίσα να φτιάξει η διάθεση αυτών που μπαίνουν μέσα. Αν λέγαμε μια γ@μημένη καλημέρα στο 1/10 από αυτούς που συναντάγαμε στο δρόμο μας, πόσο διαφορετικά άραγε θα ήταν τα πράγματα; Κάντε μια βόλτα σήμερα που έχει και ωραίο καιρό και σκεφτείτε αυτά που σας είπα. Ίσως είναι ένα πρώτο βήμα.. Διαβάστε περισσότερα...