Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Το ηφαίστειο στην Ισλανδία μετατράπηκε σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό

Φίλοι τουρίστες προσοχή είναι πραγματικό το φαινόμενο, μην πάτε κοντά! Καίει!
Διαβάστε περισσότερα...

ΚΡΙΜΑ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟ!!

Κρίμα και άδικο φίλοι μου, αυτό που έγινε με την ομάδα της Λαμίας στο βόλεϋ!!!η ομάδα της Λαμίας πέρασε στην τελική τετράδα του ελληνικού πρωταθλήματος βόλεϋ και θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ομάδα του ΟΣΦΠ!!αυτά είναι τα καλά νέα για μία ομάδα που δημιουργήθηκε με βασική προϋπόθεση την παραμονή στην κατηγορία και έφτασε σε σημείο να περάσει στους 4 καλύτερους του φετινού πρωταθλήματος!όποια θέση και να λάβει από εδώ και πέρα η ομάδα θα είναι επιτυχία (ακόμη και η τέταρτη θέση)το άσχημο στην όλη υπόθεση είναι ότι ο αθλητικός δικαστής επέβαλε πειθαρχική ποινή δύο (2) αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών στην Λαμία για κάποια γεγονότα που είχαν γίνει στο παιχνίδι με την Ε.Α.Πατρών,με αποτέλεσμα ο λαός της Λαμίας να μην μπορέσει να ενθαρρύνει ,αποθεώσει , ευχαριστήσει τα παιδιά αυτά που με όλη τους την ψυχή κατάφεραν κάτι υπεράνω των δυνατοτήτων τους!δεν πειράζει όμως .......
τους ευχαριστούμε όπως και να είναι !
καλή επιτυχία παιδιά !

εδώ θα δείτε τις ποινές αναλυτικά
και εδώ να δείτε πως έγινε αυτό το θαύμα καθώς και την υποδοχή της ομάδας στην πόλη της Λαμίας στις 2 τα ξημερώματα!!
Διαβάστε περισσότερα...

Έφυγε από τη ζωή ο Τζαννής Τζαννετάκης

Γεννήθηκε στο Γύθειο Λακωνίας το 1927. Σπούδασε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων του Πολεμικού Ναυτικού (1945-1949) και στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στις Η.Π.Α (1957), από όπου επέστρεψε το 1958 έχοντας παραλάβει το καινούριο υποβρύχιο "Αμφιτρίτη", κυβερνήτης του οποίου διετέλεσε λίγο αργότερα (1963-1964). Στις 22 Απριλίου του 1967 υπέβαλλε την παραίτησή του στον τότε αρχηγό ΓΕΝ ναύαρχο Εγκολφόπουλο, εκφράζοντας κατά αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή του στο διδακτορικό καθεστώς. Στη συνέχεια ανέλαβε υπεύθυνος οργάνωσης μια κλωστοϋφαντουργικής επιχείρησης μέχρι το 1969 που συνελήφθη και εξορίστηκε (1970) από τη δικτατορία στα Κύθηρα. Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 κλήθηκε ως έφεδρος πλωτάρχης υποβρυχίων και τοποθετήθηκε στη Ναυτική Διοίκηση Ν. Αιγαίου. Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας διορίστηκε γενικός γραμματέας του ΕΟΤ. Το 1977 εξελέγη βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α' Περιφέρεια Αθηνών. Υπουργικά καθήκοντα ανέλαβε για πρώτη φορά το 1980 επί πρωθυπουργίας Γ. Ράλλη. Το 1981 επανεξελέγη βουλευτής ενώ το 1982 δεν κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος Αθηναίων. Το 1989 λόγω των συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων, αφού καμία παράταξη δεν εξασφάλιζε κυριαρχία ορίσθη ως επικεφαλής κυβερνητικής συνεργασίας. Η κυβέρνηση του παραιτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου του 1989. Στην κυβέρνηση του 199ο υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου κυβερνήσεως και υπουργού πολιτισμού. Μετά τον ανασχηματισμό του 1991 ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Επικρατείας. Στις εκλογές του 1993 επανεξελέγη βουλευτής, όπως και το 1996 και το 2000. Του έχουν απονεμηθεί ο Χρυσός Σταυρός του Γεωργίου Α' και Φοίνικος και ο Μεγαλοσταυρός του Τάγματος Τιμής και του Λουξεμβούργου. Υπήρξε συγγραφέας και μεταφραστής. Ο Τ. Τζαννετάκης ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την πολιτική τον Αύγουστο του 2007.
Διαβάστε περισσότερα...

Η ποινή της σταύρωσης

Η σταύρωση ως θανατική ποινή εφαρμοζόταν κυρίως από τους Πέρσες, τους Σελευκίδες, τους Ιουδαίους, τους Καρχηδόνιους και τους Ρωμαίους από τον 6ο π.Χ αιώνα έως τον 4ο μ.Χ αιώνα. Καταργήθηκε από το Μ. Κωνσταντίνο το 337 μ.Χ, από σεβασμό προς τα Πάθη του Χριστού. Συνήθως η εκτέλεση της ποινής συνοδευόταν από μαστίγωμα του κατάδικου, ο οποίος ήταν υποχρεωμένος να μεταφέρει και το σταυρό (μόνο την οριζόντια δοκό) του στον τόπο εκτέλεσης. Στον τόπο εκτέλεσης υπήρχαν οι κάθετοι πάσσαλοι και αφού του αφαιρούσαν την ενδυμασία του (αν είχε μείνει τίποτα μετά το μαστίγωμα) ο κατάδικος προσδένονταν ή καρφωνόταν από τους καρπούς στην οριζόντια δοκό. Η δοκός υψώνονταν και προσαρμοζόταν στον κάθετο πάσσαλο σε ύψος 3-4 μέτρα. Ένα μικρό προεξέχον κομμάτι στήριζε το μεσαίο κομμάτι του σώματος, ενώ μαρτυρίες για ένα μικρό στήριγμα στα πόδια είναι σπάνιες και μεταγενέστερες. Πάνω από το κεφάλι του υπήρχε μια μικρή πινακίδα με το όνομα του κατάδικου και τον λόγο καταδίκης του. Η σταύρωση υπήρξε η θανατική ποινή ταραχοποιών, κλεφτών και θρησκευτικών ή πολιτικών υποκινητών σε εξέγερση. Εκτός από τη σταύρωση του Χριστού στην ιστορία έχουν μείνει και οι εξής: Το 519 π.Χ ο Δαρείος ο Α', βασιλιάς των Περσών είχε τιμωρήσει με σταύρωση 3000 πολιτικούς αντιπάλους του ενώ το 88 π.Χ ο Αλέξανδρος Ιανναίος βασιλιάς της Ιουδαίας και αρχιερέας τιμώρησε σε σταύρωση 80 Φαρισαίους.
Διαβάστε περισσότερα...

Καλή έξοδο και το κυριότερο καλή επιστροφή σε όλους

Προσοχή στους δρόμους φίλοι οδηγοί. Δεν είναι πίστες και οι οδηγοί των άλλων οχημάτων δεν είναι ανταγωνιστές σας. Δεν τρέχουμε, πάμε αργά, ο χρόνος είναι με το μέρος μας, όπως έλεγε και παλιά διαφήμιση με γνωστό ξανθό προπονητή. Συμβουλευτείτε το διπλανό χάρτη με τα επικίνδυνα σημεία στους οδικούς άξονες και Καλό Πάσχα να έχουμε.
Διαβάστε περισσότερα...

Κλωτσήστε το Youtube!

Και τώρα, κάτι εντελώς διαφορετικό!..
Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα μπει ποτέ στη διαδικασία να κατεβάσω βίντεο από το Youtube γιατί απλά... δεν χρειάστηκε!
Ωστόσο, ως αναγνώστης της Μαύρης Πένας μου έχει δημιουργηθεί πολύ συχνά η επιθυμία να κατεβάσω τα βίντεο που ανεβάζονται εδώ από τους υπόλοιπους συγγραφείς και να τα βλέπω στο σπίτι μου όταν "δεν έχει σήμα σήμα καμπάνα" και έχει πέσει το ίντερνετ και τι άλλο να κάνεις αν έχει πέσει το ίντερνετ εκτός από το να βλέπεις βιντεάκια που έχεις αποθηκεύσει στον υπολογιστή σου; Βιβλία; τι βιβλία; τι εννοείς;

Διάβασα λοιπόν γι' αυτό το πολύ χρήσιμο site που με πολύ εύκολο τρόπο σας δίνει να κατεβάσετε το βίντεο που βλέπετε στο Youtube. Λέγεται, kickyoutube.com. Κλωτσήστε το Youtube!

Η χρήση του είναι πολύ απλή: Απλά προσθέστε τη λεξούλα "kick" μπροστά στη διεύθυνση του βίντεο που βλέπετε και πατήστε Enter. Παράδειγμα:

Βλέπουμε το βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=vODHPxIuL4M και θέλουμε να το κατεβάσουμε για να το βλέπουμε συνέχεια και να μας θυμίζει κάποια πράγματα που πολλές φορές τα ξεχνάμε. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι, πολύ απλά, να κάνουμε κλικ με το ποντίκι μας στη γραμμή διευθύνσεων, στο πάνω μέρος του browser μας (κοινώς, περιηγητή - Mozilla Firefox, Internet Explorer κλπ.) και να γράψουμε τη λέξη "kick" (χωρίς εισαγωγικά) πριν το "youtube.com". Δηλαδή, η νέα διεύθυνση θα είναι: http://www.kickyoutube.com/watch?v=vODHPxIuL4M.
Πατάμε enter και στη σελίδα που θα μεταβούμε βλέπουμε τα κουμπιά για να κατεβάσουμε το βίντεο σε όποια μορφή θέλουμε.

Εύκολο ε;
Μπορεί να γίνει ακόμα πιο γρήγορο αν κάνετε την αντικατάσταση "3" αντί του "y" στο "youtube". Δηλαδή στο παραπάνω βίντεο θα θέλαμε την σελίδα: http://www.3outube.com/watch?v=vODHPxIuL4M. Το 3outube.com βέβαια προσφέρει λιγότερες επιλογές για τον τύπο του αρχείου που θα κατεβάσουμε (μόνο MP4 και FLV), αλλά αν θέλετε το βίντεο, γιατί όχι;
Καλά... κατεβάσματα!


Πηγή: Lifehacker
Διαβάστε περισσότερα...

Ο λάθος τρόπος σκέψης..

Γειά και χαρά. Μια μεγάλη αλήθεια συμπυκνωμένη σε 1 λεπτό. Πως τα εύκολα τα κάνουμε δύσκολα! Απο αυτό το λάθος τρόπο σκέψης ξεκινάνε όλα (κυρίως στο δημόσιο τομέα). Απολαύστε το παρακάτω video και θα καταλάβετε..

Διαβάστε περισσότερα...

Βίντεο από την έκρηξη των ελαστικών αεροπλάνου κατά την προσγείωση του στο αεροδρόμιο του Σύδνεϋ

Πρόκειται για αεροπλάνο της Qantas Jets που κατά την προσγείωση του στο αεροδρόμιο του Σύδνεϋ εμφάνισε πρόβλημα στα ελαστικά του. Δείτε το βίντεο.
Διαβάστε περισσότερα...

Οι Τσετσένοι αντάρτες αναλάβαν την ευθύνη για την επίθεση στο μετρό της Μόσχας

Οι Τσετσένοι αντάρτες κρύβονται πίσω από την επίθεση στο μετρό της Μόσχας (σιγά το νέο θα μου πείτε). Ο αρχηγός τους Doku Umarov δήλωσε σε βίντεο που μεταδόθηκε σε ισλαμική ιστοσελίδα ότι αυτός διέταξε τις επιθέσεις αυτοκτονίας, που στοίχισαν τη ζωή σε 39 ανθρώπους. Στις δηλώσεις του μάλιστα επισήμανε πως θα υπάρξουν και νέες επιθέσεις.
Διαβάστε περισσότερα...

Μαρία Πολυδούρη

Γειά και χαρά. Σαν σήμερα, το 1902 γεννήθηκε η Μαρία Πολυδούρη. Ήταν κόρη του φιλόλογου Ευγένιου Πολυδούρη και της Κυριακής Μαρκάτου, μιας γυναίκας με πρώιμες φεμινιστικές ανησυχίες. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές της σπουδές στην Καλαμάτα, αφού προηγουμένως είχε φοιτήσει σε σχολεία του Γυθείου και των Φιλιατρών.

Στα γράμματα εμφανίζεται σε ηλικία 14 ετών, με το πεζοτράγουδο «Ο πόνος της μάνας». Αναφέρεται στο θάνατο ενός ναυτικού, τον οποίον ξέβρασαν τα κύματα στις ακτές των Φιλιατρών και είναι επηρεασμένο από τα μανιάτικα μοιρολόγια που άκουγε στο Γύθειο. Σε ηλικία 16 ετών διορίζεται στη Νομαρχία Μεσσηνίας, κατόπιν διαγωνισμού και παράλληλα εκδηλώνει ζωηρό ενδιαφέρον για το γυναικείο ζήτημα. Το 1920 χάνει, σε διάστημα σαράντα ημερών, τον πατέρα και τη μητέρα της.

Το 1921 μετατίθεται στη Νομαρχία Αθηνών και παράλληλα εγγράφεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην υπηρεσία της θα γνωρίσει τον συνάδελφο και ομότεχνό της Κώστα Καρυωτάκη και μεταξύ τους θα αναπτυχθεί ένας σφοδρός έρωτας, που θα κρατήσει λίγο, αλλά θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη ζωή και το έργο της.

Συναντήθηκαν για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1922, όταν η Πολυδούρη ήταν 20 χρονών και ο Καρυωτάκης 26. Εκείνη είχε δημοσιεύσει κάποια πρωτόλεια ποιήματα, εκείνος είχε εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές, τον «Πόνο των ανθρώπων και των πραμάτων» (1919) και τα «Νηπενθή» (1921), και είχε ήδη κατακτήσει την εκτίμηση ορισμένων κριτικών και ομοτέχνων του.

Το καλοκαίρι του 1922 ο Καρυωτάκης μαθαίνει ότι έχει προσβληθεί από σύφιλη, νόσημα τότε ανίατο και κοινωνικά στιγματισμένο. Το ανακοινώνει πρώτα στην αγαπημένη του και της ζητά να χωρίσουν. Εκείνη, του προτείνει να παντρευτούν χωρίς να κάνουν παιδιά, αλλά ο Καρυωτάκης είναι πολύ περήφανος για να δεχθεί τη θυσία της. Εκείνη πάλι αμφιβάλλει για την ειλικρίνειά του, νομίζει ότι η αρρώστια του είναι πρόφαση για να την απομακρύνει από κοντά του.

Στη διάρκεια του 1924 μπαίνει στη ζωή της ο δικηγόρος Αριστοτέλης Γεωργίου, άρτι αφιχθείς εκ Παρισίων. Είναι νεαρός, ωραίος και πλούσιος. Θα τον αρραβωνιαστεί στις αρχές του 1925, αν και στην καρδιά της σιγοκαίει ο έρωτάς της για τον Καρυωτάκη.

Παρά την αφοσίωση του αρραβωνιαστικού της, η Μαρία Πολυδούρη δείχνει να μην μπορεί να συγκεντρωθεί σοβαρά σε καμιά δραστηριότητα. Χάνει τη δουλειά της στο Δημόσιο από τις αλλεπάλληλες απουσίες της κι εγκαταλείπει τη Νομική. Φοιτά στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, προλαβαίνει μάλιστα να εμφανισθεί ως ηθοποιός σε μία παράσταση.

Το καλοκαίρι του 1926 διαλύει τον αρραβώνα της και φεύγει στο Παρίσι. Σπουδάζει ραπτική, αλλά δεν κατορθώνει να εργαστεί, επειδή προσβάλλεται από φυματίωση. Επιστρέφει στην Αθήνα και συνεχίζει τη νοσηλεία της στο νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου μαθαίνει για την αυτοκτονία του πρώην εραστή της Κώστα Καρυωτάκη. Τον ίδιο χρόνο κυκλοφορεί την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Οι τρίλλιες που σβήνουν» και το 1929 τη δεύτερη, με τίτλο «Ηχώ στο Χάος». Η φυματίωση τελικά θα την καταβάλει και θα αφήσει την τελευταία της πνοή στην Κλινική Χριστομάνου τα ξημερώματα της 29ης Απριλίου 1930.

Η Μαρία Πολυδούρη ανήκει στη λογοτεχνική γενιά του '20, που καλλιέργησε το αίσθημα του ανικανοποίητου και της παρακμής. Ο έρωτας και ο θάνατος είναι οι δύο άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφεται η ποίησή της. Είναι μεστή από πηγαίο λυρισμό που ξεσπά σε βαθιά θλίψη και κάποτε σε σπαραγμό, με εμφανείς τις επιδράσεις από τον Καρυωτάκη και τα μανιάτικα μοιρολόγια. Οι συναισθηματικές και συγκινησιακές εξάρσεις της Πολυδούρη καλύπτουν κάποιες φορές τις τεχνικές αδυναμίες και της στιχουργικές ευκολίες της ποίησής της. Η Μαρία Πολυδούρη άφησε και δύο πεζά έργα: Το «Ημερολόγιο» της και μια ατιτλοφόρητη νουβέλα, με την οποία ανελέητα σαρκάζει το συντηρητισμό και την υποκρισία της εποχής της.

Τα «Άπαντα» της Μαρίας Πολυδούρη κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Αστάρτη», σε επιμέλεια Τάκη Μενδράκου. Ο συγγραφέας και ποιητής Κωστής Γκιμοσούλης έγραψε μία μυθιστορηματική βιογραφία της Μαρίας Πολυδούρη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κέδρος» με τον τίτλο «Βρέχει Φως». Ποιήματά της έχουν μελοποιήσει έλληνες συνθέτες «κλασικοί», «έντεχνοι» και «ροκ». Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Μενέλαο Παλλάντιο, Κωστή Κριτσωτάκη, Νίκο Μαμαγκάκη, Γιάννη Σπανό, Νότη Μαυρουδή, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Μιχάλη Κουμπιό, Στέλιο Μποτωνάκη και το συγκρότημα «Πληνθέτες».

Πηγή: www.sansimera.gr

Απολαύστε ένα μελωποιημένο ποίημα της απο τη φωνή της εξίσου αξεπέραστης Αρβανιτάκη..



Διαβάστε περισσότερα...

Τίγρης



Μην σας κολάζει, μέρες που είναι. Είναι τέχνη και γίνεται για καλό σκοπό! Διαβάστε περισσότερα...

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε!

Γειά και χαρά. Λόγω της ημέρας, σας ανακοινώνω τα παρακάτω:







1. Η Ελλάδα δε χρωστάει σε κανέναν.
2. Οι Έλληνες είναι ευχαριστημένοι από τη νέα κυβέρνηση.
3. Η εκκλησία δίνει όλη την περιουσία στους φτωχούς.
4. Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν χρήματα.
5. Μας αγαπάει όλη η Ευρώπη και ειδικά οι γειτονικές μας χώρες.
6. Υπάρχει μηδενική εγκληματικότητα στη χώρα μας.
7. Το επάγγελμα του αστυνομικού είναι δημοφιλές.
8. Οι Έλληνες δεν ξέρουν τι θα πει παχυσαρκία.
9. Η Τζούλια Αλεξανδράτου είναι παρθένα. (το παράκανα ε;)
10. Τα πορτοφόλια μας ξεχειλίζουν από ευρώ.
11. Τα δελτία ειδήσεων λένε την αλήθεια. (τους)
12. Η παιδεία στη χώρα μας είναι πρότυπο σε όλο τον κόσμο.
13. Το σύστημα υγείας μας επίσης.
14. Η τηλεόραση οικοδομεί προσωπικότητα
15. Μας περισσεύει ελεύθερος χρόνος.
16. Δεν ξέρουμε τι σημαίνει μποτιλιάρισμα, άγχος, ανεργία, ταλαιπωρία, αδικία.
17. Το οδικό δίκτυο της χώρας είναι μακράν το καλύτερο στον κόσμο.
18. Μας περισσεύουν λεφτά στο τέλος του μήνα.
19. Η λίστα μου θα τελειώσει εδώ.
20. Μας περιμένουν καλύτερες μέρες..

Πρωταπριλιά και μαλακίες..
Θα ήταν καλά πάντως να ίσχυαν τα μισά από τα παραπάνω ε; Χρόνια Πολλά!

(Έχω την εντύπωση πως έχετε κολλήσει στο 9!) Διαβάστε περισσότερα...

Πρωταπριλιά!

Γειά και χαρά. Πρωταπριλιά σήμερα (α, καλό σας μήνα κιόλας!). Από μικροί μάθαμε πως αυτή τη συγκεκριμένη μέρα του χρόνου όλοι μπορούμε να λέμε ψέματα και να σκαρώνουμε φάρσες χωρίς να κινδυνεύουμε να παρεξηγηθούμε ή να μας τιμωρήσουν. Το χαιρόμασταν ιδιαίτερα αυτό το έθιμο και ακόμα και σήμερα, μικροί και μεγάλοι επιδίδονται με επιτυχία σε αυτό. Αλλά πως ξεκίνησε άραγε; Καθίστε αναπαυτικά και αφήστε με να σας πω την ιστορία..

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή όλα ξεκίνησαν από τους Κέλτες, βορειοδυτική φυλή της Ευρώπης που η περίοδος του ψαρέματος για αυτούς ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Τα ψάρια εκείνη την περίοδο ήταν πολλές φορές δύσκολο να πιαστούν, θέλοντας όμως οι Κέλτες ψαράδες να υπερηφανευτούν για την αλιευτική τους δεινότητα, λέγαν ψέματα. Αυτή η συνήθεια πέρασε ως έθιμο από γενιά σε γενιά.

Η δεύτερη εκδοχή λέει πως όλα ξεκινάνε από τη Γαλλία, όπου μέχρι το 1564 την 1η Απριλίου γιόρταζαν την πρωτοχρονιά. Από εκείνη τη χρονιά και μετά όμως ο βασιλιάς Κάρολος ο 9ος άλλαξε αυτή την ημερολογιακή παρατυπία και ως μέρα εορτασμού της πρωτοχρονιάς ανακηρύχτηκε η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή πολλοί δεν δέχτηκαν αυτή την αλλαγή και για να τους κοροϊδέψουν έστελναν δώρα την 1η Απριλίου για την έλευση του νέου έτους.

Όπως και να έχει η ιστορία στη χώρα μας το έθιμο καλά κρατεί. Μικροί και μεγάλοι τη συγκεκριμένη μέρα λένε ψέματα και πιστεύουν πως αν ξεγελάσουν το θύμα τους, θα έχουν καλή τύχη την υπόλοιπη χρονιά. Όπως και να έχει, χρόνια σας πολλά!
Διαβάστε περισσότερα...

Μεγάλη Πέμπτη

Γειά και χαρά. Βιώνοντας το κλίμα των ημερών και μιας και σήμερα είναι Μεγάλη Πέμπτη, ας κάνουμε ένα μικρό μάθημα Θρησκευτικών (σας έχω ταράξει!).

Σαν σήμερα ήταν η τελευταία μέρα του Ιησού πάνω στη γη. Πριν λοιπόν θυσιαστεί για το καλό της ανθρωπότητας, θέλησε να δειπνήσει με τους μαθητές Του (Μυστικός Δείπνος) σε ένα σπίτι στην Ιερουσαλήμ. Τότε ήταν που σαν πράξη ταπεινοφροσύνης έπλυνε τα πόδια των μαθητών Του λίγο πριν το φαγητό. Κάτι τέτοιο συνήθιζαν να κάνουν οι δούλοι στους κυρίους τους. Μετά το τέλος του Μυστικού Δείπνου, ο Ιησούς και οι μαθητές Του κατεβαίνουν στο Όρος των Ελαιών όπου και συλλαμβάνεται από τους Ρωμαίους στρατιώτες. Ο Ιούδας τον προδίδει για 30 αργύρια, φιλώντας Τον στο μάγουλο.

Στον Εσπερινό σήμερα, έχουμε την ανάγνωση των 12 Ευαγγελίων, που περιγράφουν τα Άγια Πάθη. Μετά το 5ο Ευαγγέλιο, βγαίνει ο Εσταυρωμένος, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας στολίζεται από τις γυναίκες ο Επιτάφιος. Στα σπίτια σήμερα επίσης βάφονται τα κόκκινα αβγά ενώ παρασκευάζονται και τα τσουρέκια.
Διαβάστε περισσότερα...

Η σταύρωση του Χριστού από την ιατρική πλευρά

Διαβάστε περισσότερα...