Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Πρωταπριλιά!

Γειά και χαρά. Πρωταπριλιά σήμερα (α, καλό σας μήνα κιόλας!). Από μικροί μάθαμε πως αυτή τη συγκεκριμένη μέρα του χρόνου όλοι μπορούμε να λέμε ψέματα και να σκαρώνουμε φάρσες χωρίς να κινδυνεύουμε να παρεξηγηθούμε ή να μας τιμωρήσουν. Το χαιρόμασταν ιδιαίτερα αυτό το έθιμο και ακόμα και σήμερα, μικροί και μεγάλοι επιδίδονται με επιτυχία σε αυτό. Αλλά πως ξεκίνησε άραγε; Καθίστε αναπαυτικά και αφήστε με να σας πω την ιστορία..

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή όλα ξεκίνησαν από τους Κέλτες, βορειοδυτική φυλή της Ευρώπης που η περίοδος του ψαρέματος για αυτούς ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Τα ψάρια εκείνη την περίοδο ήταν πολλές φορές δύσκολο να πιαστούν, θέλοντας όμως οι Κέλτες ψαράδες να υπερηφανευτούν για την αλιευτική τους δεινότητα, λέγαν ψέματα. Αυτή η συνήθεια πέρασε ως έθιμο από γενιά σε γενιά.

Η δεύτερη εκδοχή λέει πως όλα ξεκινάνε από τη Γαλλία, όπου μέχρι το 1564 την 1η Απριλίου γιόρταζαν την πρωτοχρονιά. Από εκείνη τη χρονιά και μετά όμως ο βασιλιάς Κάρολος ο 9ος άλλαξε αυτή την ημερολογιακή παρατυπία και ως μέρα εορτασμού της πρωτοχρονιάς ανακηρύχτηκε η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή πολλοί δεν δέχτηκαν αυτή την αλλαγή και για να τους κοροϊδέψουν έστελναν δώρα την 1η Απριλίου για την έλευση του νέου έτους.

Όπως και να έχει η ιστορία στη χώρα μας το έθιμο καλά κρατεί. Μικροί και μεγάλοι τη συγκεκριμένη μέρα λένε ψέματα και πιστεύουν πως αν ξεγελάσουν το θύμα τους, θα έχουν καλή τύχη την υπόλοιπη χρονιά. Όπως και να έχει, χρόνια σας πολλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου