Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Μεγάλη Πέμπτη

Γειά και χαρά. Βιώνοντας το κλίμα των ημερών και μιας και σήμερα είναι Μεγάλη Πέμπτη, ας κάνουμε ένα μικρό μάθημα Θρησκευτικών (σας έχω ταράξει!).

Σαν σήμερα ήταν η τελευταία μέρα του Ιησού πάνω στη γη. Πριν λοιπόν θυσιαστεί για το καλό της ανθρωπότητας, θέλησε να δειπνήσει με τους μαθητές Του (Μυστικός Δείπνος) σε ένα σπίτι στην Ιερουσαλήμ. Τότε ήταν που σαν πράξη ταπεινοφροσύνης έπλυνε τα πόδια των μαθητών Του λίγο πριν το φαγητό. Κάτι τέτοιο συνήθιζαν να κάνουν οι δούλοι στους κυρίους τους. Μετά το τέλος του Μυστικού Δείπνου, ο Ιησούς και οι μαθητές Του κατεβαίνουν στο Όρος των Ελαιών όπου και συλλαμβάνεται από τους Ρωμαίους στρατιώτες. Ο Ιούδας τον προδίδει για 30 αργύρια, φιλώντας Τον στο μάγουλο.

Στον Εσπερινό σήμερα, έχουμε την ανάγνωση των 12 Ευαγγελίων, που περιγράφουν τα Άγια Πάθη. Μετά το 5ο Ευαγγέλιο, βγαίνει ο Εσταυρωμένος, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας στολίζεται από τις γυναίκες ο Επιτάφιος. Στα σπίτια σήμερα επίσης βάφονται τα κόκκινα αβγά ενώ παρασκευάζονται και τα τσουρέκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου