Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

τιμολόγιο Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας


ο λόγος που "ανεβάζω" το συγκεκριμένο τιμολόγιο της Δ.Ε.Υ.Α Λαμίας είναι για να δείτε όλοι σας , την καταφανέστατη κλοπή που γίνεται!!!
όπως θα παρατηρήσετε στο τιμολόγιο θα δείτε ότι η αξία του νερού που χρησιμοποιήθηκε είναι μόλις 0,25€ .
λιγότερα και από ένα μικρό μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό!!
έλα όμως που θα πληρώσω 22,00€ γιατί τα υπόλοιπα είναι διάφορες λοιπές χρεώσεις!!!!
γιατί ρε παιδιά θα πρέπει να πληρώσω 99 φορές επάνω την αξία του νερού που χρησιμοποίησα;;;;; Διαβάστε περισσότερα...

Οικονομική ανάλυση της συμπεριφοράς της οικογένειας

Τι βρίσκει κανείς στην οικονομική θεωρία.. Από το βιβλίο "Σύγχρονη Μικροοικονομική", των Γεωργίου Κώττη & Αθηνάς Πετράκη-Κώττη, καθηγητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η μέθοδος των καμπυλών αδιαφορίας και της εισοδηματικής γραμμής έχει χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, και για την εξέταση του τρόπου συμπεριφοράς, σε ότι αφορά την κατανάλωση των μελών μιας οικογένειας που ενδιαφέρεται ο ένας για την ευημερία του άλλου. [...]

Ας υποθέσουμε ότι για απλούστευση της παρουσίασης ότι μια οικογένεια αποτελείται από δύο μόνον άτομα, το σύζυγο, Κώστα, και τη σύζυγο, Μαρία. Στο Διάγραμμα VI-18 ο δείκτης κατανάλωσης της Μαρίας μετριέται στον οριζόντιο άξονα και του Κώστα στον κατακόρυφο. Η κοινή εισοδηματική τους γραμμή (συνολικό εισόδημα και των δύο μαζί) αντιστοιχεί στην ευθεία ΕΣΕΣ. Αν όλο το κοινό εισόδημα το δαπανούσε ο Κώστας για δικό του λογαριασμό, θα μπορούσε να έχει κατανάλωση ίση με ΟΑ, ενώ αν όλο το εισόδημα το δαπανούσε η Μαρία για δικό της λογαριασμό θα μπορούσε να καταναλώνει την ποσότητα ΟΒ.

Ας υποτεθεί ότι το εισόδημα του Κώστα, ο οποίος είναι δημόσιος υπάλληλος, είναι ίσο με ΟΕΚ, ενώ της Μαρίας, που είναι γιατρός, είναι πολύ μεγαλύτερο, ίσο με ΟΕΜ. Με αυτά τα δεδομένα η δυνατότητα του καθενός για κατανάλωση θα αντιστοιχούσε με συνδυασμό 1. Εάν όμως η Μαρία ενδιαφέρεται για την οικονομική ευημερία του Κώστα θα δεχόταν να καταναλώνει εκείνη λιγότερο από ό,τι αντιστοιχεί στο εισόδημα της προκειμένου να καταναλώνει εκείνος περισσότερο από ό,τι αντιστοιχεί στο δικό του εισόδημα, δεδομένου ότι θα αντλεί αυτή ικανοποίηση όχι μόνον από τη δική της κατανάλωση αλλά και από τη δική του.

Επομένως, σύμφωνα με την οικονομική θεώρηση της συμβίωσης, το ενδιαφέρον της Μαρίας για την ευτυχία του Κώστα εκφράζεται μέσα από την παραχώρηση ή όχι μέρους του εισοδήματός της για την κάλυψη των αναγκών του. Βλέπετε, λοιπόν, ότι οι ανθρώπινες σχέσεις επηρεάζουν το αποτέλεσμα των υπολογισμών της οικονομικής ανάλυσης!
Διαβάστε περισσότερα...