Η μέθοδος των καμπυλών αδιαφορίας και της εισοδηματικής γραμμής έχει χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, και για την εξέταση του τρόπου συμπεριφοράς, σε ότι αφορά την κατανάλωση των μελών μιας οικογένειας που ενδιαφέρεται ο ένας για την ευημερία του άλλου. [...]
Ας υποθέσουμε ότι για απλούστευση της παρουσίασης ότι μια οικογένεια αποτελείται από δύο μόνον άτομα, το σύζυγο, Κώστα, και τη σύζυγο, Μαρία. Στο Διάγραμμα VI-18 ο δείκτης κατανάλωσης της Μαρίας μετριέται στον οριζόντιο άξονα και του Κώστα στον κατακόρυφο. Η κοινή εισοδηματική τους γραμμή (συνολικό εισόδημα και των δύο μαζί) αντιστοιχεί στην ευθεία ΕΣΕΣ. Αν όλο το κοινό εισόδημα το δαπανούσε ο Κώστας για δικό του λογαριασμό, θα μπορούσε να έχει κατανάλωση ίση με ΟΑ, ενώ αν όλο το εισόδημα το δαπανούσε η Μαρία για δικό της λογαριασμό θα μπορούσε να καταναλώνει την ποσότητα ΟΒ.

Επομένως, σύμφωνα με την οικονομική θεώρηση της συμβίωσης, το ενδιαφέρον της Μαρίας για την ευτυχία του Κώστα εκφράζεται μέσα από την παραχώρηση ή όχι μέρους του εισοδήματός της για την κάλυψη των αναγκών του. Βλέπετε, λοιπόν, ότι οι ανθρώπινες σχέσεις επηρεάζουν το αποτέλεσμα των υπολογισμών της οικονομικής ανάλυσης!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου