Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Πόσιμο νερό για όλους! (?)

Γειά και χαρά. Το πανεπιστήμιο ΜΙΤ στην Αμερική έκανε πάλι το θαύμα του. Ο Γιογνκιόν Χαν και μια ομάδα συνεργατών του στο τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανολόγων και επιστήμης των υπολογιστών κατάφεραν να δημιουργήσουν μια μικροσκοπική συσκευή που αφαιρεί το αλάτι από το θαλασσινό νερό, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία φτηνών μικρής κλίμακας φορητών εγκαταστάσεων αφαλάτωσης, που θα μπορούν να δουλεύουν ακόμα και με μπαταρίες!

Η νέα τεχνολογία υπόσχεται αφαλάτωση από φορητές, φθηνές και ενεργειακά "ολιγαρκείς" συσκευές. Η νέα μέθοδος βασίζεται στην αποκαλούμενη πόλωση της συγκέντρωσης των ιόντων, που λαμβάνει χώρα όταν ένα ρεύμα φορτισμένων ιόντων περνάει μέσα από ένα "κανάλι" επιλογής των ιόντων. Κατά μήκος του καναλιού υπάρχει ένα ηλεκτρικό δυναμικό που απωθεί τα φορτισμένα σωματίδια. Έτσι, αναγκάζει το υγρό να διαχωριστεί σε δύο ρεύματα, ένα με φορτισμένα και ένα με ουδέτερα σωματίδια.

Μακάρι να πιάσει η πατέντα και να σωθούν εματομμύρια άνθρωποι στον κόσμο που υποφέρουν απο την έλλειψη νερού. Σε έναν πλανήτη που αποτελείται κατα 3/4 απο νερό, είναι παράλογο η έλλειψη νερού να αποτελεί πρόβλημα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου