Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Πολιτισμική Ετερότητα, Ιδιότητα του Πολίτη και Δημοκρατία: Εμπειρίες, Πρακτικές και Προοπτικές.

Το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εμπειρικής Εκπαιδευτικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Εργαστήριο Έρευνας του Κοινωνικού Αποκλεισμού και της Αξιολόγησης στην Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Εργαστήριο Μελέτης της Μετανάστευσης και Διασποράς του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών του Πανεπιστημίου Κρήτης, διοργανώνει επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Πολιτισμική Ετερότητα, Διαμόρφωση του Πολίτη και Δημοκρατία: Εμπειρίες, Πρακτικές και Προοπτικές» που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, 7-8 Μαΐου 2010. Οι διαδικασίες που δρομολογούνται για τη βελτίωση των όρων απόκτησης της ιδιότητας του πολίτη σε άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο στη χώρα μας διαμορφώνει νέες συνθήκες ένταξης και προκαλεί συζητήσεις και αντιπαραθέσεις σε πολιτικό, νομικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό επίπεδο. Σε πολιτικό και νομικό επίπεδο οι συζητήσεις εστιάζονται κυρίως στις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι μετανάστες για να τους παρασχεθεί η ιδιότητα του πολίτη και στο εύρος των πολιτικών τους δικαιωμάτων. Στο κοινωνικό επίπεδο ο προβληματισμός αφορά στη διαμόρφωση μιας ισορροπίας ανάμεσα στην αναγνώριση της ετερότητας από τη μια και την κοινωνική ενότητα και συνοχή από την άλλη. Στην εκπαίδευση, τέλος, οι προσπάθειες κατατείνουν στη διαμόρφωση συνθηκών συνεργασίας και στον εφοδιασμό όλων των μαθητών με τα βασικά εφόδια για τη ζωή, αλλά και με διαπολιτισμικές ικανότητες και δεξιότητες για να είναι σε θέση να λειτουργούν με επάρκεια σε τοπικό, εθνικό και υπερεθνικό περιβάλλον και να προασπίζονται βασικές δημοκρατικές αρχές για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία.
Βασικός σκοπός του συνεδρίου είναι να δώσει τη δυνατότητα σε μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και σε εκπαιδευτικούς της σχολικής πράξης να εντοπίσουν, να μελετήσουν και να παρουσιάσουν θέματα και προβλήματα που σχετίζονται με την πολιτισμική ετερότητα, την ιδιότητα του πολίτη και τη δημοκρατία σε πολιτισμικά ετερογενή εθνικά κράτη. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε καινοτόμα προγράμματα διαπολιτισμικής φύσεως που μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας εθνικής και πολιτισμικής ταυτότητας, η οποία θα αντανακλά τις προοπτικές, τις ελπίδες και τις δυνατότητες όλων των πολιτών και θα προωθεί το κοινό συμφέρον.
Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Συνέδριο ως εισηγητές καλούνται να υποβάλουν τίτλο και περίληψη (έως 300 λέξεις) των εισηγήσεών τους έως την 1 / 3/ 2010 στην ηλεκτρονική διεύθυνση information@keda.gr. Ο μέγιστος χρόνος που θα διατεθεί για κάθε εισήγηση δεν θα υπερβαίνει τα 20 λεπτά.

Kάθε περίληψη θα πρέπει να περιλαμβάνει:


Τίτλο
Τα ονόματα του ομιλητή/τριας ή των ομιλητών
Τα προσωπικά τους στοιχεία: ιδιότητα, διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας,email



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου