Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Η αξία του δικομματισμού

Χρόνια τώρα, δημοσιογράφοι, πολιτικοί (ακόμα και ο υπέροχος Θεόδωρος Πάγκαλος, νομίζω) κατήγγειλαν τον δικομματισμό, το σύστημα αυτό που χρόνο με τον χρόνο εγκαθίσταται όλο και πιο στέρεα στην Ελλάδα. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, άλλωστε και μόνο τα εκλογικά αποτελέσματα αποτελούν ένα ενδεικτικό παράδειγμα:

1974 - 1980 : Νέα Δημοκρατία, Κωσταντίνος Καραμανλής
1980 - 1981 : Νέα Δημοκρατία, Γεώργιος Ράλλης
1981 - 1989 : ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου
1990 - 1993: Νέα Δημοκρατία, Κωσταντίνος Μητσοτάκης
1993 - 1996: ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου
1996 - 2004:ΠΑΣΟΚ, Κωσταντίνος Σημίτης
2004 - 2009:Νέα Δημοκρατία, Κωσταντίνος Καραμανλής (άλλος αυτός)
2009 - ???? :ΠΑΣΟΚ, Γεώργιος Παπανδρέου

Με τον παραπάνω κατάλογο γίνεται, πιστεύω, εμφανής και η δύναμη της οικογενειοκρατείας στη χώρα μας. Η επιρροή των δυναστειών Καραμανλή και Παπανδρέου είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι καταγράφεται στην νεότερη Ελληνική ιστορία. Όσο για τους +1, την οικογένεια Μητσοτάκη, αυτοί επηρέασαν μάλλον περισσότερο από τους υπόλοιπους την πορεία της χώρας μας τα τελευταία 30 χρόνια, πάντα όμως ανεπίσημα, στην απ 'έξω..

Μέσα σε όλα όμως, μέσα από ένα πολιτικό και αξιακο σύστημα που διαιωνίζεται και αναπαράγεται εκμεταλλευόμενο τις ίδιες τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας (ραγιαδισμός, ρουσφετολαγνεία, διαφθορά, μαζοποίηση, "παπαγαλάκια", "κουμπάρους" κ.λπ.) έχει και μία εκ κατασκευής πλευρά που δεν είχαμε λάβει υπόψη. Διαβάζουμε στα πρόσφατα νέα (καθότι πρόκειται για νέο, όχι για είδηση): "Σε προκαταρκτική επιτροπή προτίθεται να παραπέμψει το κυβερνών κόμμα πέντε πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας για την πολύκροτη υπόθεση..."

Όταν η μία κυβέρνηση αλλάζει θέση με την δεύτερη, πρέπει να καθαρίσει το ρετιρέ από τον προηγούμενο ένοικο. Βάφεις τους τοίχους (αλλαγή στα ονόματα υπουργείων), αλλάζεις τις κουρτίνες (ανοιχτή διακυβέρνηση & opengov.gr), και φροντίζεις να κάνεις μια καλή απολύμανση σε κουζίνα και μπάνιο ("κάθαρση"). Το θεμέλιο του δικομματισμού είναι η πεποίθηση που δημιουργεί ότι το σήμερα είναι διαφορετικό από το χθες, ότι το παιδί της αλλαγής γεννήθηκε και είναι εδώ μόνο για εσάς φίλες και φίλοι, πως ό,τι σαθρό αφαιρέθηκε, απομακρύνθηκε και αποτελεί πια κομμάτι του παρελθόντος.

Ενός παρελθόντος που επαναλαμβάνεται ανησυχητικά συχνά..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου