Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Έρευνα για καρκινογόνο φουράνιο

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων σκοπεύει να διατάξει τη διενέργεια μελέτης για το καρκινογόνο φουράνιο που πιθανόν να περιέχεται σε τρόφιμα. Ο λόγος είναι ότι θα πρέπει να ορίσει όριο ημερήσιας αποδεκτής δόσης στα διάφορα τρόφιμα. Το φουράνιο είναι οργανική ένωση με αρωματικές ιδιότητες, η οποία έχει επίπτωση στο άρωμα και στη γεύση του φαγητού. Λόγω της πτητικότητας της η συγκέντρωση της μειώνεται στο τρόφιμο κατά το μαγείρεμα. Πρωτοανησύχησε τους ειδικούς το 2004 όταν ανιχνεύτηκε σε πολλά τρόφιμα ειδικά σε κονσέρβες και ροφήματα όπως ο καφές. Το φουράνιο όμως παρόλο που στον καφέ και στο γάλα βρίσκεται σε επίπεδα mg/Kg δείγματος, λόγω της προκατεργασίας των συγκεκριμένων ροφημάτων η περιεκτικότητα του μειώνεται αισθητά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου