Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Ο οικονομικός πετροπόλεμος του Παρθενώνα

Όλοι θυμόμαστε το προκλητικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild στο οποίο καλούσε την Ελληνική Κυβέρνηση να κρεμάσει πωλητήριο στην Ακρόπολη έναντι, μάλιστα, του προτεινούμενου τιμήματος των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό που αγνόήσαν να σημειώσουν οι συνάδελφοι της Bild είναι εάν το μέτρο που προτείνουν είχε επιτυχία και στα δικά τους αξιοθέατα και μνημεία..

Πριν λίγο καιρό έπεσε στα χέρια μου η carte postale της φωτογραφίας. Το εικονιζόμενο χαλίκι υποτίθεται πως είναι κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου, συνθήκη που χωρίς καμία προσπάθεια εξακρίβωσης θα δεχτούμε ως πραγματική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας διανομής, το η παρούσα κάρτα ζυγίζει 330g και κοστολογείται στα 3€. Ας κάνουμε μερικούς υπολογισμούς:

Τα 330g κοστίζουν 3€
Άρα το 1κg κοστίζει 9,09€
Πολλαπλασιάζοντας επί 75 τόνους ο κάθε κίονας, μας κάνει 681.750€ ο κίονας
Πολλαπλασιάζοντας επί 154 κίονες που έχει ο Παρθενώνας, μας κάνει 104.989.500€ σύνολο


Εάν προσθέσουμε και τους 400 τόνους των ευρημάτων που φυλλάσονται στο Μουσείο και στις αποθήκες (ήτοι άλλα 3.636.000€) αγγίζουμε τα 108.625.500€ μόνο οι.. πέτρες! Που να δίναμε και τα καλλιτεχνήματα δηλαδή.. Θεωρώ ότι οι συνάδελφοι της Bild, όπως και τα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Πάθησης και Θρησκευμάτων δεν διαθέτουν την απαραίτητη φαντασία. Θα μπορούσαν, αντίθετα, να είχαν προτείνει να δώσουμε έναν ή δύο από τους "άχρηστους" πλευρικούς κίονες και τα χρήματα που θα προκύψουν να δωθούν στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, έτσι ώστε να μετουσιώσουμε την Αρχαιοελληνική παιδεία σε κάτι σύγχρονο και χρήσιμο συνάμα. Ευτυχώς, όμως, ευτυχώς, που η χώρα αυτή δεν κυβερνάται από λαϊκισταί..

Πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου