Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Η χθεσινή εκπομπή του ΣΚΑΪ για το 1821 έπεσε στο κενό!

Πραγματικά η χθεσινή εκπομπή του ΣΚΑΪ για το 1821 δεν είχε τίποτα να μας πει. Ξεκίνησε πάλι τη διήγηση του ο κ. Τατσόπουλος με το ίδιο περπάτημα και την ίδια αφηγητική δεινότητα και μας είπε ότι τα μέλη της Φιλικής εταιρείας ήταν μασόνοι, ότι ο Κολοκοτρώνης ήταν ένας αλιτήριος της εποχής, ένας κλέφτης που για να επιβιώσει λήστευε τους ντόπιους μέχρι που καταδιώχτηκε, ότι το όνομα "Έλληνες" πρωτοακούστηκε από τον Α. Κοραή και ότι αν δεν ήταν οι ξένοι διαφωτιστές ο Έλληνας δεν θα ξύπναγε ποτέ. Ας δούμε λίγο ήρεμα τα γεγονότα. Ας ξεκινήσουμε από τις αντιφάσεις. Στην εκπομπή ακούστηκε ότι στη Σμύρνη, με τους πολλούς Έλληνες λειτουργούσε μόνον ένα Ελληνικό σχολείο και αυτό είχε αυταρχικό χαρακτήρα. Μα πώς, αφού στην πρώτη εκπομπή μιλάγαμε για πάρα πολλά ελληνικά σχολεία, είναι δυνατόν στη Σμύρνη να λειτουργούσε μόνο ένα; Επίσης στη χθεσινή εκπομπή μίλησε για πεινασμένους Έλληνες, που διώκονταν από μισθοφόρους Αλβανούς. Αυτό είναι το κράτος ευημερίας; Επίσης, κάτι που παραδέχτηκαν στην εκπομπή που ακολούθησε, είναι το γεγονός ότι υπήρξαν πολλές δεκάδες εξεγέρσεις των Ελλήνων μέχρι το 1821, αλλά άκουσον άκουσον αναφέρθηκαν στην πιο σημαντική, δηλαδή στα Ορλοφικά. Γιατί όμως στην πρώτη εκπομπή αφήσανε να εννοηθεί ότι οι Έλληνες δεν ξεσηκώνονταν για 400 χρόνια;. Θυμίζω ότι αυτή η εκπομπή θα παιχτεί στο BBC. Άρα οι ξένοι θα καταλάβουν ότι οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν μόνο για οικονομικούς λόγους, ότι δεν υπήρχε εθνική συνείδηση στα 400 χρόνια. Επίσης, ακούστηκε ότι ο Κοραής ήταν αυτός που επέβαλλε τον όρο Έλληνας, για να διαψευστεί αργότερα στην εκπομπή με αναφορές σε συγκεκριμένα έγγραφα πριν και μετά την άλωση της Πόλης που εμφανίζεται ο όρος Έλληνες. Για τη φιλική εταιρεία φυσικά μην ξεχνάτε ότι ο όρκος γινόταν στο ευαγγέλιο, ενώ για τον Κολοκοτρώνη, τι χρειάζεται να πούμε; Φυσικά κι έγινε κλέφτης! Γιατί όμως; Γιατί μετά το θάνατο του πατέρα του, που συμμετείχε στα Ορλοφικά, και τη δίωξη της οικογένειας του η μάνα του αναγκάστηκε να αφήσει το σπίτι της και να καταφύγει στα βουνά. Οι Τούρκοι έβαλαν στόχο να εξοντώσουν τους κλέφτες όχι γιατί νοιάστηκαν για το ότι λυμαίνονταν την περιοχή, αλλά γιατί υπήρχαν εστίες εντάσεων. Για να το καταφέρουν έδωσαν πολλά χρήματα στους Κοτζαμπάσηδες και τους έπεισαν να τους βοηθήσουν. Επομένως δεν το ζήτησαν οι φτωχοί Έλληνες κάτοικοι των περιοχών αυτών, αλλά έπρεπε να γίνει για τα μεγάλα συμφέροντα. Το 1802, ο βοεβόδας της Πάτρας έστειλε φιρμάνι στους Κοτζαμπάσηδες να σκοτώσουν τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον Νικόλαο Πετιμεζά. Ο Ζαΐμης είχε σχεδόν στα χέρια του τον Πετιμεζά και ο Δεληγιάννης έβαλε δυο προεστούς να ορκιστούν ότι θα σκοτώσουν τον Κολοκοτρώνη και προσπαθούσε επί μήνες να πετύχει τον σκοπό του. Για το λόγο αυτό ο Κολοκοτρώνης έφυγε για τα νησιά. Καμία σχέση λοιπόν με εγκληματίας.
Περιμένουμε να δούμε και τα επόμενα επεισόδια!

4 σχόλια:

  1. η γελοιοτητα και η παραχαραξη στο μεγαλειο της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θα την έλεγα ακριβώς παραχάραξη, αλλά έξυπνη παρουσίαση μόνο των γεγονότων που θέλουν. Για παράδειγμα, υπήρχε ένα χωριό που ευημερούσε; Αυτό θα δείξουμε! Τι κι αν σε δέκα άλλα πείναγαν; Για αυτό οι συγκεκριμένοι είναι επικίνδυνοι, γιατί προβάλλουν μόνο συγκεκριμένα πράγματα και όχι όλη την ιστορική αλήθεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ημασταν εθνος επι βυζαντινης αυτοκρατοριας και δεν το 'ξερα!!!!!Ποια συνορα ειχαμε;! Τι γλωσσα ακριβως ειχαν στο Βυζαντιο, αρχαια ελληνικα, καθαρευουσιανικα; Υπηρξε ποτε Αυτοκρατορας ΕΛΛΗΝΑΣ;;;; Καλως η κακως εθνος καταφεραμε και γιναμε τον 19ο αιωνα με νταβατζηδες τα ιδια ατομα, Αγγλους, Ρωσους, Αυστριακους κλπ
    Α! Η σημαια μας η γαλανολευκη μηπως ειναι απ τα χρονια του Οθωνα και τα χρωματα της ειναι τα χρωματα της Βαυαριας (γαλαζιο-λευκο);;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε αναγνώστη, ένα ένα! Η έννοια του έθνους δεν υπήρχε στη Βυζαντινή αυτοκρατορία. Υπήρχε η έννοια της κοινής καταγωγής. Το έθνος είναι έννοια σύγχρονη, που παρουσιάστηκε στο δεκατοόγδοο αιώνα. Υπάρχουν όμως δεκάδες αναφορές που επισημαίνουν την ύπαρξη των Ελλήνων, των Αρμενίων, των Αράβων, των Ρωμαίων στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Στη συνέχεια δεν ξέρω αν γνωρίζεις ότι επίσημη γλώσσα στο Βυζάντιο ήταν η Ελληνική. Δεν θέλω να αλλάξω τα πιστεύω σου, αλλά μη μηδενίζεις τα πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή