Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Αθλητισμός και καρδιά: Τι πρέπει να προσέχουμε
















Του καρδιολόγου, Παναγιώτη Μακρή
Όλοι γνωρίζουμε ότι η άσκηση είναι ευεργετική για τον οργανισμό μας. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και προσφέρει ψυχική ευεξία.
Η τακτική άσκηση και όχι απαραίτητα η εξουθενωτική κάθε φορά άσκηση είναι εκείνη που εξασφαλίζει τα θετικά αποτελέσματα της με μεγαλύτερη ασφάλεια τουλάχιστο σ’οτι αφορά την ψυχαγωγικη,μετριας έντασης άσκηση. Έτσι λοιπόν οι υγιείς ενήλικες 18-65 ετών πρέπει να πραγματοποιούν το λιγότερο 30 min μέτριας έντασης άσκηση(π.χ.γρηγορο βάδισμα)συνεχή ή με διαλείποντα διαστήματα τουλάχιστον 10 min,5 φορές την εβδομάδα ή μεγαλύτερης έντασης άσκηση(π.χ.jogging) το λιγότερο 20 min 3 φορές την εβδομάδα ή συνδυασμό των ανωτέρω.

Eπιπρόσθετα θα πρέπει να πραγματοποιούν τουλάχιστον 2 ήμερες την εβδομάδα ασκήσεις που διατηρούν ή και αυξάνουν την μυϊκή δύναμη κυρίως των μεγαλυτέρων μυϊκών ομάδων του σωματος.αυτες οι 8-10 διαφορετικές ασκήσεις πρέπει να εκτελούνται σε 8-12 επαναλήψεις για την κάθε μια χωριστα,με χρησιμοποίηση αντίστασης(π.χ βάρη)

• μπορεί όμως η άσκηση να γίνει και επικίνδυνη;
• και αν ναι σε ποια ομάδα του πληθυσμού,
• και σε ποιο βαθμό έντασης άσκηση μπορεί να γίνει επικίνδυνη;

Η απάντηση είναι πως ναι η άσκηση μπορεί να καταστεί επικίνδυνη. Αρκεί να αναφερθεί ότι από κάποιες μελέτες φάνηκε ότι ο σχετικός κίνδυνος για καρδιακή ανακοπή κατά την διάρκεια πολύ έντονης άσκησης σε σχέση με τον αντίστοιχο κίνδυνο τις άλλες ώρες της ημέρας σε άντρες που δεν ασκούνται συχνά είναι 56 φορές μεγαλυτερος,ενω στους άντρες που ασκούνται συχνα,5 φορές μεγαλύτερος. Αντιθέτως ο αντίστοιχος κίνδυνος σε αυτούς που πραγματοποιούν μέτριας έντασης άσκηση είναι παρά πολύ χαμηλός.
Έτσι λοιπόν το τοπίο είναι διαφορετικό στην περίπτωση της πολύ έντονης άσκησης και φυσικά του πρωταθλητισμού.
όλοι έχουμε ακούσει για επεισόδια αιφνίδιων θανάτων αθλητών νεαρής ηλικιας,ακομη και εφηβων,που κυρίως
ασχολούνται με τον πρωταθλητισμο,που αν και δεν είναι συχνά παραμένουν ωστόσο τραγικά.
Οι άτυχοι πάντως αυτοί αθλητές είχαν ανατομική ή και ηλεκτροφυσιολογικη καρδιακή ανωμαλία που δεν γνώριζαν. Η πιο συχνή αιτία αιφνίδιου θανάτου σε νέους αθλητές <35 ετών είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια ακολουθουμένη από την ανώμαλη εκφυση των στεφανιαίων αρτηριων,που έχουν γονιδιακό υπόστρωμα.

Ιδιαίτερη λοιπόν προσοχή θα πρέπει να δίνεται στους νέους αθλητές που έχουν στο οικογενειακό τους ιστορικό συγγενή που υπέστη αιφνίδιο καρδιακό θάνατο ή οι ίδιοι έχουν βιώσει συγκοπτικό επεισόδιο
κατά την διάρκεια της ασκησης,προκαρδια δυσφορία, δύσπνοια ή αίσθημα παλμών.

Μια άλλη αιτία είναι το commotio cordis. Αφορά υγιείς ανθρώπους με μέση ηλικία εμφάνισης τα 15 έτη που πεθαίνουν
κατά την διάρκεια ψυχαγωγικής ή ανταγωνιστικής άσκησης, μετά από αμβλύ χτύπημα στον θώρακα(προκαρδιος χώρα) χωρίς καταστροφή του θωρακικού κλωβού. Ωστόσο το χτύπημα αυτό θα πρέπει να αφορά συγκεκριμένη χρονική στιγμή του καρδιακού κύκλου, ιδιαίτερη μορφολογία του θώρακα ως και το σημείο πρόσκρουσης σ’αυτον συμπερασματικά θα ήθελα να τονίσω την αναγκαιότητα και σπουδαιότητα της φυσικής άσκησης που πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.

Εκείνοι που επιθυμούν να ασχοληθούν με άσκηση αυξημένης έντασης ή με πρωταθλητισμό θα πρέπει να υπόκεινται σε έλεγχο. Για τον λόγο αυτό και η ευρωπαϊκή καρδιολογική εταιρεία προτείνει τον έλεγχο(screaning)σε όλους τους αθλητές υψηλού επιπεδου,ενω η διεθνής ολυμπιακή επιτροπή απαιτεί το screaning σε όλους τους αθλητές που θα πάρουν μέρος στους αγώνες του 2012.


Μακρής Παναγιώτης
Καρδιολόγος
panagiotismakris.cardio@gmail.com

ΑΒΕΡΩΦ 1
Τηλ. 2231037307


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου