Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Καρκινογόνο Εξασθενές Χρώμιο

Αποτελεί μία από τις πιο καλά αναγνωρισμένες καρκινογόνες ουσίες και το παράδοξο είναι ότι δεν υπάρχει ακόμα νομοθετικό όριο επικινδυνότητας. Η ένωση Ελλήνων Χημικών σε αναφορά της το 2007 μας ενημερώνει για τα εξής:


"Με την ΚΥΑ ΔΥΓ 2/Γ.Π.ΠΟΙ 38295 (ΦΕΚ 630/Β/2007) στο άρθρο 11 ορίζεται η ανώτατη παραδεκτή τιμή για το χρώμιο στα 50 μg/L. η τιμή αυτή ισχύει για νερά ανθρώπινης κατανάλωσης που λαμβάνεται από τη βρύση, Οι Αρμόδιες Αρχές λαμβάνουν υπόψη τα περιστατικά μεγίστων επιπέδων που ενδέχεται να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Δεν υπάρχει νομοθετικό όριο για το εξασθενές χρώμιο. Γενικά όμως η κατεύθυνση που προκύπτει είναι να εισαχθούν όρια για το εξασθενές χρώμιο αφού είναι αναγνωρισμένο πλέον ως καρκινογόνο μέσω της κατάποσης και της εισπνοής."

Σε πρόσφατες έρευνες μάλιστα σε ποντίκια έχει αποδειχτεί ότι το εξασθενές χρώμιο προκαλεί εμφάνιση καρκίνου στο στομάχι. Αναφέρονται επίσης στοιχεία για τη φυτοτοξικότητα αλλά και τη δυνατότητα βιοσυσσώρευσης του εξασθενούς χρωμίου σε φυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου