Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Σκουπιδότοπος ένα από τα σπουδαιότερα γεωλογικά φαινόμενα της Ελλάδας


Στους περισσότερους περνάει απαρατήρητο ένα από τα σπουδαιότερα γεωλογικά φαινόμενα στην Ελλάδα. Διδάσκεται στα πανεπιστήμια ως παράδειγμα επιφανειακής εμφάνισης ρήγματος. Πρόκειται για τον Καθρέφτη της Αρκίτσας. Βρίσκεται μετά το χωριό Αρκίτσα αριστερά της Εθνικής Οδού, ερχόμενοι προς Λαμία. Παρομοιάζεται εύκολα με νταμάρι αλλά η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα σπουδαίο γεωλογικό φαινόμενο που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής.
Αναλυτικά, ο “καθρέφτης” της Αρκίτσας, η γνωστή σε όλους μας κάθετη επιφάνεια πάνω από την Εθνική Οδό στο ύψος της Αρκίτσας, αποτελεί μια εμφάνιση του σεισμικού ρήγματος Αρκίτσας -
Καμένων Βούρλων. Ένα ρήγμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το παλαιότερο ενεργό, κατά τον καθηγητή κ Παπαζάχο. Ονομάζεται κατοπτρική επιφάνεια στη γλώσσα των γεωλόγων, γιατί η επιφάνειά του είναι λεία και μοιάζει με καθρέφτη. Εκτείνεται σε μήκος 300 μέτρων και ύψος 80 μέτρων περίπου. Το ρήγμα εμφανίζεται επιφανειακά με τη μορφή λείων επιφανειών στον ασβεστόλιθο. Οι λείες αυτές επιφάνειες είναι χαραγμένες από αναρίθμητες γραμμώσεις λόγω της τριβής των πετρωμάτων την ώρα του σεισμού και έχουν σχηματιστεί από αλλεπάλληλα σεισμικά γεγονότα τα οποία έχουν πλήξει τη περιοχή. Για το λόγο αυτό καθίσταται ως ένα γεωλογικό φαινόμενο παγκόσμιου ερευνητικού ενδιαφέροντος.
Εδώ και αρκετά χρόνια η τότε κοινότητα Αρκίτσας έριχνε στη βάση του “καθρέφτη” τα σκουπίδια της, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται ως επίσημη χωματερή του Δήμου Δαφνουσίων. Η εικόνα, την οποία αντικρίζουν όλοι οι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες που επισκέπτονται τον “καθρέφτη” για να τον μελετήσουν, είναι απαράδεκτη. Μια εικόνα που δεν τιμά κανέναν, ιδιαίτερα τον Δήμο Δαφνουσίων και το Δημοτικό Διαμέρισμα Αρκίτσας. Δεν τιμά όμως και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και συνολικά την Ελληνική Πολιτεία.
Απαραίτητη η συλλογή υπογραφών στο http://www.gopetition.com/online/33552.html
Για περισσότερες πληροφορίες στο site http://www.e-ecology.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου