Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Επτά θανάσιμα όπλα

Είναι 7 βακτήρια και ιοί, απλοί μικροοργανισμοί, ικανά όμως να σκοτώσουν και ελέφαντα. Είναι όπλα στα χέρια των τρομοκρατών εδώ και χρόνια. Ας τα γνωρίσουμε ένα -ένα



  1. Αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό/Nairovirus: Προσβάλει κυρίως πρόβατα, μεταδίδεται και στον άνθρωπο. Η μόλυνση προκαλεί σοβαρά συμπτώματα μέχρι και εσωτερική αιμορραγία και φυσικά θάνατο.

  2. Άνθρακας/Bacillus anthracis: ο βάκιλος του άνθρακα χρησιμοποιήθηκε ως όπλο στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα σπόρια άνθρακα επιβιώνουν παντού. Πρόσφατα τα περιστατικά από θανάτους στις ΗΠΑ από μολυσμένες επιστολές.

  3. Αλλαντίαση/Clostridium botulium: με μόλις 100 ng σκοτώνεις έναν ενήλικα. Συγκαταλέγεται στις 100 πιο επικίνδυνες ενώσεις. Επικίνδυνο, γιατί υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης όλης της τροφικής αλυσίδας.

  4. Μαλίς/Burkholderiam allei: σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν οι μυστικές υπηρεσίες η τότε ΕΣΣΔ είχε παράγει περισσότερο από 2000 τόνους του βακτηρίου. Προσβάλλει τα άλογα και σπάνια τον άνθρωπο.

  5. Εbola/Filoviridae ebolavirus: Προκαλεί ολική κατάρρευση των οργάνων του σώματος και δεν υπάρχει εμβόλιο.

  6. Ευλογιά/Variola major: Ευθύνεται για το θάνατο 500 εκατομμυρίων ανθρώπων τον εικοστό αιώνα, πριν εξαλειφθεί από το εμβόλιο που βρέθηκε.

  7. Τυφοειδής πυρετός/Salmonella typhi: Παραμένει ακόμα και σήμερα μάστιγα για τον κόσμο προκαλώντας ετησίως 600.000 θανάτους κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Είναι ανθεκτικό στα περισσότερα φάρμακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου