
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Psychological Science» (Ψυχολογική Επιστήμη), σύμφωνα με το Live Science, εξηγεί γιατί παρόλο που το ΑΕΠ και η ευημερία μιας χώρας μπορεί να αυξάνεται, όπως επίσης να αυξάνεται διαχρονικά και το ατομικό εισόδημα κάποιου, όμως το μέσο επίπεδο ευτυχίας και προσωπικής ικανοποίησης δεν αυξάνεται εξίσου στις σύγχρονες κοινωνίες.
Η μελέτη επίσης, έδειξε ότι ο βαθμός ικανοποίησης κάποιου εξαρτάται περισσότερο από το συγκριτικό παρά από το απόλυτο εισόδημά του. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι είναι 1,75 φορές πιθανότερο να συγκρίνουν τους εαυτούς τους με όσους βγάζουν περισσότερα (και άρα να ζηλεύουν), παρά να συγκρίνονται με όσους βγάζουν λιγότερα (οπότε νιώθουν καλά γιατί υπερτερούν).
Συμπέρασμα: Δεν έχει σημασία πόσα βγάζεις το μήνα, ούτε πόσα υλικά αγαθά μπορείς να αγοράσεις ώστε να είσαι ευτυχισμένος Αυτό που δίνει το εισιτήριο για την ευτυχία είναι να είσαι νικητής (οικονομικά) όταν συγκρίνεσαι με τους γύρω σου. Αρκετά χριστιανικό συμπέρασμα, δε συμφωνείτε; Αλήθεια, στην Ελλάδα αυτή την περίοδο, πόσους ευτυχισμένους ανθρώπους να έχουμε άραγε;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου