Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Σκέψεις για τη σημερινή μέρα..

Γειά και χαρά. Η σημερινή μέρα με πηγαίνει πίσω στα μαθητικά μου χρόνια. Και μια ανάμνηση απο αυτά είναι και η μέρα της παρέλασης. Βασικά, όλη η περίοδος που μας κυνηγούσαν οι γυμναστές στο σχολείο να μπούμε, και μας εκβίαζαν με μείωση βαθμού.. Και τις ατελείωτες ώρες που κάναμε κύκλους στο προαύλιο του σχολείου χωρίς καν να συντονίζουμε χέρια με πόδια. Μας έφτανε που χάναμε ώρες απο άλλα μαθήματα!Και να οι τσακωμοί του στυλ: όχι εγω θα μπω πρώτος γιατι είμαι ψηλότερος, εγω είμαι απουσιολόγος έπρεπε να κρατάω τη σημαία, κλπ..
Και μετά η μέρα της παρέλασης. Μας έντυναν με λευκά πουκάμισα, μας φωνάζανε να μη σηκώσουμε γιακάδες και να μη φοράμε σκουλαρίκια, γυαλιά ηλίου, οι κοπέλες να μην είναι σα να πάνε στον Κιάμο πρώτο τραπέζι πίστα, κλπ.. Και κατά τη διάρκεια της παρέλασης να μας πετάνε (όσοι συμμαθητές μας γλίτωσαν) στραγάλια! Όσο για το συγχρονισμό; Μετάλλιο πάντως δε μας έδινες! Και φυσικά, στο τέλος της παρέλασης όλοι στις καφετέριες και στα μπιλιάρδα.. Αξέχαστα χρόνια, δε συμφωνείτε;
Όσο περνάει ο καιρός, σα να αλλάζουν τα πράγματα. Τα ρούχα, τα χτενίσματα, ξέρετε.. Αν και είδα τώρα πως οι φούστες μακρύναν και τα τακούνια γίνανε μέχρι 5 πόντους! (αλήθεια, κουβαλάνε μεζούρα μαζί τους οι γυμναστές;) Αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι η νοοτροπία. Είναι ο βαθμός αδιαφορίας και άρνησης για την τέλεση αυτής της εθνικής εκδήλωσης. Και γω τα ίδια έκανα. Μερικοί πιστεύουν πως η διατήρηση τέτοιων εκδηλώσεων δίνει τροφή για εθνικιστικές τάσεις και ξενοφοβία. Θυμίζει εποχές στρατιωτικών εξουσιών αμαυρώνοντας έννοιες όπως η δημοκρατία και η ελευθερία. Γιατί όμως; Γιατί απαξιώνουμε το πάθος και τη λαχτάρα για ελευθερία; Γιατί να διαστρεβλώνουμε το μήνυμα των προγόνων μας για αντίσταση σε κάθε δύναμη που θέλει να μας υποτάξει; Τόσες πορείες και διαδηλώσεις γίνονται κάθε μέρα. Και έχουν αξία και σκοπό. Γιατί δεν τις βαφτίζουμε και αυτές εθνικιστικές και να τις καταργήσουμε; Γιατί ότι έχει να κάνει με τη μεγαλοπρέπεια των Ελλήνων και ότι απέσπασε το θαυμασμό των υπολοίπων λαών να το αποσιωπήσουμε; Ειδικά στις μέρες μας που σαν χώρα δεχόμαστε νέου είδους πολέμους (οικονομικούς, πολιτικούς).. Δε θα αναλύσω το ποιος θα πρέπει να σηκώνει την ελληνική σημαία ή το αν οι παρελάσεις είναι κατάλοιπα ακροδεξιών φασιστών. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ότι θέλει. Προσωπικά, χάρηκα που είδα τόσες ελληνικές σημαίες στα μπαλκόνια σήμερα! Και χάρηκα που έκανε καλή μέρα και ο κόσμος βγήκε στους δρόμους να χειροκροτήσει, να μιλήσει, να γελάσει και να σατιρίσει.. άντε και του χρόνου!

1 σχόλιο:

  1. Αυτό που με ενοχλεί με τις παρελάσεις είναι ότι τα παιδιά παρελάζουν όπως οι φαντάροι (σχεδόν!). Αυτό το αυστηρό βήμα μαζί με τα τύμπανα του πολέμου μου φαίνεται πολύ άσχημο. Άλλο τα παιδιά, άλλο ο στρατός. Είναι πράγματι ωραίο να γιορτάζουμε και που βγαίνει η νεολαία στους δρόμους αλλά δεν συμφωνώ να γίνεται η παρέλαση με αυτό το στυλ. Νομίζω ότι είναι τόσο θλιβερό όσο είναι το να βλέπουμε παιδάκια να παίζουν με πλαστικά όπλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή