Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Μάθημα Οικονομίας (για αρχάριους)

Γειά και χαρά. Τον τελευταίο καιρό ακούμε συνέχεια στα δελτία ειδήσεων τη λέξη: spreads. Μερικοί από εσάς μπορεί να έχετε αναρωτηθεί τι μπορεί να εννοεί ο ποιητής με αυτή την πολυφορεμένη λεξούλα και γιατί πάει πακέτο με τη λέξη Ελλάδα. Επιτρέψτε μου λοιπόν να εξηγήσω κάποια πραγματάκια (χωρίς χρέωση)..
Ας υποθέσουμε ότι θέλει ο Γιωργάκης να φάει καραμέλες και οι δικές του τελείωσαν. (Α, να σημειώσω ότι τα ονόματα είναι εντελώς συμπτωματικά..) Συνεχίζουμε.. Τι να κάνει; Σκέφτεται λοιπόν να ζητήσει από τη συμμαθήτρια του τη Μέρκελ (η οποία έχει πλούσιους γονείς και η τσάντα της έχει πάντα καραμέλες). Ακολουθεί λοιπόν ο παρακάτω διάλογος:
- Μέρκελ, θέλω να μου δώσεις 10 καραμέλες, ξέρεις για τη λιγούρα..
-Δε σου δίνω γιατί την προηγούμενη φορά άργησες να μου φέρεις πίσω καινούργιες και εκτός από αυτό, τον τελευταίο καιρό, κάνεις όλο φασαρία στην τάξη, ξεγελάς τα άλλα παιδάκια στο διάλλειμα και συνεχώς λες ψέματα..
- Σου υπόσχομαι Μέρκελ πως αυτή τη φορά θα είμαι εντάξει απέναντι σου. Θα προσπαθήσω να μην ξοδέψω όλα μου τα λεφτά από το χαρτζιλίκι και θα γίνω καλό παιδί.
- Καλά, θα σου δανείσω λοιπόν 10 καραμέλες αλλά θέλω να μου επιστρέψεις πίσω 15
- Μα στον Νικολά που του δάνεισες 10, του είπες να σου επιστρέψει πίσω 12!
- Ναι, γιατί ο Νικολά είναι ο απουσιολόγος της τάξης, είναι έντιμος και δεν κλέβει τα πράγματα από τις τσάντες των άλλων παιδιών στο σχολείο. Αν δε σου αρέσει, πήγαινε να δανειστείς καραμέλες από άλλο σχολείο!

Σε πιο πραγματικές καταστάσεις, όταν μια χώρα δανείζεται με ένα επιτόκιο πχ 3% και εμείς σαν χώρα δανειζόμαστε με επιτόκιο πχ. 7%, το λεγόμενο spread είναι η διαφορά των επιτοκίων (στην προκειμένη περίπτωση 4 μονάδες βάσης). Αυτή η διαφορά επιτοκίων μπορεί να προκύπτει πχ από την μειωμένη αξιοπιστία μιας χώρας να πληρώσει προηγούμενες οφειλές της. Και η λέξη spreads είναι πάντα στον πληθυντικό διότι πάντα η σύγκριση γίνεται με τις υπόλοιπες χώρες. Σαν χώρα αναφοράς έχει οριστεί η Γερμανία, λόγω της οικονομικής της σταθερότητας.. Σε πολύ απλά ελληνικά λοιπόν spread είναι η απόκλιση στην τιμή 2 επιτοκίων, ομολόγων, τιμών γενικότερα.
Όταν λοιπόν η Ελλαδίτσα μας εκδώσει ένα ομολογιακό δάνειο για να βρει φράγκα, θα πρέπει να επιτρέψει 3 πράγματα: 1)το αρχικό κεφάλαιο που δανείστηκε, 2)το επιτόκιο δανεισμού και τέλος, 3)το λεγόμενο spread που κυμαίνεται ανάλογα με τη φερεγγυότητα της χώρας που εκδίδει ομολογιακό δάνειο. Δε φαντάζομαι να σας κούρασα. Διάλειμμα τώρα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου