Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Μα σοβαρολογούμε υπάρχει τέτοιο επάγγελμα;

Επιθεωρητής κοπριάς! Και όμως υπάρχει! Στις ΗΠΑ παράγονται ετησίως 1,5 δις τόνοι κοπριάς. Το πρόβλημα είναι ότι όλη αυτή η κοπριά είναι γεμάτη ρυπαντές, όπως καμπυλοβακτηρίδια (την κυριότερη αιτία οξείας γαστρεντερίτιδας), σαλμονέλα και κολοβακτηρίδια (E. Coli).
Αν η κοπριά που χρησιμοποιείται σαν λίπασμα, περιέχει αυτούς τους μικροοργανισμούς, μολύνονται και τα λαχανικά που φυτρώνουν στο λιπασμένο χώμα. Οι ερευνητές του Κέντρου Ασφάλειας των Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Τζώρτζια, έχουν ήδη αρχίσει να αναζητούν τρόπους εξόντωσης των βακτηρίων στα ζώα, την κοπριά τους και, κατά συνέπεια, στα τρόφιμα. Προκειμένου, όμως, να αναπτύξουν τις μεθόδους αυτές, θα πρέπει να εξετάσουν την πηγή του προβλήματος.

"Για να εξετάσεις την κοπριά, πρέπει να την πιάσεις", σχολιάζει ο διευθυντής του κέντρου Michael Doyle. "Ακόμη και αν φοράς γάντια, η μυρωδιά ποτίζει το δέρμα. Πιο δύσοσμα είναι τα κόπρανα του χοίρου, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα των περιττωμάτων των πουλερικών σε αμμωνία προκαλεί τσούξιμο στα μάτια".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου