Η ιστορία του Ηρακλή είναι λίγο πολύ γνωστή και οι άθλοι προκαλούν ακόμα και σήμερα ρίγη συγκίνησης. Το τραγικό τέλος του Ηρακλή είναι λιγότερο γνωστό. Θα σας παρουσιάσουμε λοιπόν τις τελευταίες του ώρες, όπως τις θέλει ο μύθος και όχι όπως τις παρουσιάζει το Hollywood.
Ενώ βρισκόταν ο Ηρακλής στην Καλυδώνα της Αιτωλίας, όπου νυμφεύθηκε τη Δηιάνειρα, και μετά από τρελό μεθύσι σε καπηλειό της περιοχής σκότωσε κατά λάθος μετά από δυνατή σφαλιάρα τον νεαρό Εύνομο. Για να τιμωρήσει τον εαυτό του αυτοεξορίστηκε μαζί με τη γυναίκα του στην Τραχίνα (σημερινή Ηράκλεια Φθιώτιδας). Στο δρόμο για την Τραχίνα συνάντησαν τον ποταμό Εύηνο και ανέθεσε στον κένταυρο Νέσσο να περάσει τη γυναίκα του στην άλλη όχθη. Ο Νέσσος αφού την πέρασε απέναντι επιχείρησε να τη βιάσει. Ο Ηρακλής που είδε το περιστατικό εκτόξευσε δηλητηριασμένο βέλος και σκότωσε το Νέσσο. Ο Νέσσος πριν ξεψυχήσει είπε στη Δηιάνειρα να κρατήσει το μανδύα με το αίμα του και να τον δώσει στον Ηρακλή και αυτός όταν τον φορέσει θα της αφοσιωθεί για πάντα.
Όταν φτάσανε στην Τραχίνα φιλοξενήθηκαν από τον Κύηκα και ζήσανε ευτυχισμένοι.
Επειδή όμως ήταν ανήσυχος ήθελε να ξοφλήσει ένα παλιό χρέος στο βασιλιά της Οιχαλίας στην Εύβοια, Εύρυτο. Αφού τον σκότωσε πήρε μαζί του την κόρη του βασιλιά Ιόλη και έστειλε τον κύρηκά του Λίχα να του φέρει ένα καθαρό χιτώνα για να κάνει θυσία. Ο Λίχας, γνωστός κουτσομπόλης είπε την ιστορία στην Δηιάνειρα και δεν παρέλειψε να αναφέρει την Ιόλη. Η Διηάνειρα ζήλεψε κι έδωσε το μανδύα του Νέσσου στο Λίχα. Όταν ο Ηρακλής φόρεσε το μανδύα η σάρκα του άρχισε να σαπίζει και ο ήρωας έπασχε από φρικτούς πόνους. Από την οργή του δεν γλίτωσε ο Λίχας τον οποίο ο Ηρακλής θεώρησε υπεύθυνο. Με ένα χτύπημα τον σώριασε στη θάλασσα του Β. Ευβοϊκού, εκεί που σήμερα βρίσκονται τα ομώνυμα νησάκια. Ο πονεμένος Ηρακλής ανηφορίζει στην ψηλότερη κορυφή της Οίτης φτιάχνει ένα σωρό από βελανιδιές και ζητά να του ανάψουν τη φωτιά. Κανείς δεν δέχεται, ώσπου ο Φιλοκτήτης παίρνει το θάρρος και το κάνει. Ο Δίας μην αντέχοντας να βλέπει τον Ηρακλή να υποφέρει τον πήρε στον Όλυμπο όπου νυμφεύθηκε την Ήβη. Στο σημείο όπου θεωρείται ως το σημείο θυσίας του Ηρακλή υπάρχει αρχαίος βωμός και βρίσκεται στο χωριό Πυρά στα σύνορα Φθιώτιδας-Φωκίδας.
Αυτή είναι η πραγματική ιστορία του ήρωα Ηρακλή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου